Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
A kínai piramisok az egyiptomiaknál is gigászibbak és ősibbek, sok kérdést vetnek fel
Borítókép:  Profimedia
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Az egyiptomiak sokkal híresebbek, de a távol-kelet fantasztikus építményei még rejtélyesebbek. 

Északnyugat-Kína Shaanxi tartománya híres gazdag és változatos régészeti leleteiről, amelyek jelentős betekintést nyújtanak az ősi kínai civilizációk életébe. A tartomány számos jelentős lelőhellyel büszkélkedhet, de közülük is kiemelkedik a Shimao lelőhely, amelyet gyakran "a kínai civilizáció piramisának" neveznek.

Ez a lenyűgöző régészeti helyszín 4 millió négyzetméternyi területet foglal el, és története egészen az i. e. 2300-ig nyúlik vissza. A Muus sivatag peremén, Shenmu város Gaojiapu városrészében található Shimao, amely az észak-kínai Longshan-kultúra késői időszakában jelentős központi település és regionális politikai központ volt.

Shimao: Az Elveszett Város

A Shimao lelőhely, amely a Sárga-folyó nyugati partja közelében helyezkedik el, 1976-ban került napvilágra. Ez a hatalmas, 4,25 millió négyzetméteres terület a késő neolitikum legnagyobb kínai régészeti lelőhelye.

A lelőhely három fő részből áll: a császárváros magját képező piramisból, a belső városból és a külső városból. Kezdetben a régészek azt hitték, hogy az ősi kőfal a Háborús Államok korának Nagy Falának része lehetett, de a további vizsgálatok során kiderült, hogy a fal sokkal régebbi és bonyolultabb, mint korábban gondolták. A fal maradványai között 70 domborműves totemet találtak, ami egy összetett és fejlett városképre utal.

Az Ősi Kincsek Felfedezése

A Shimao lelőhelyen végzett ásatások során számos jelentős lelet került elő. A régészek több mint 20 harmonikát és sípot, valamint rengeteg kerámiatöredéket, több ezer csonttűt és vászonlepedőt találtak. Emellett több száz csempe is előkerült, ami arra utal, hogy a piramis tetején egy hatalmas, palotaszerű épület állhatott. Úgy vélik, hogy a Shimao várost i. e. 2300 körül építették, majd az éghajlatváltozás és a sivatagi invázió miatt i. e. 1800 körül elhagyták.

A Xia-dinasztia idején a város elhagyottan állt. 2019 májusában Shimao és további öt projekt felkerült Kína világörökségi helyszíneinek ideiglenes listájára, és a helyszín az elmúlt évtized tíz legjelentősebb régészeti felfedezése közé tartozik. Az alábbi videóban további érdekességeket fedezhetünk fel erről a felbecsülhetetlen értékű régészeti helyszínről:

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa