Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
A Húsvét-sziget eltorzult kőfeje leleplezte az alkotók kilétét, földönkívüli szálról szó sem lehet
Borítókép:  Profimedia
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A Húsvét-sziget több száz kőszobrának elkészítése és elhelyezése összehangolt munkát igényelt.

A távoli és rejtélyes Húsvét-szigeten, amit a helyi őslakosok Rapa Nui-nak hívnak, az ősi találékonyság és kézügyesség egyik legbámulatosabb bizonyítéka árulja el a szigeten található 887 kőszobor készítésének módját. Az El Gigante néven ismert hatalmas, 22 méteres Moai-szobor a Rano Raraku kőbánya közelében található. 

Ezt a monumentális szobrot valamilyen rejtélyes oknál fogva soha nem fejezték be az építői és nem állították fel, ahogy azt a többivel tették. Ennek köszönhetjük, hogy betekintést nyerhetünk a Rapa Nui népének kultúrájába és technológiai módszereibe.

A Húsvét-sziget kőszobrai ősi vezetőket formálhatnak meg

Puha, jól faragható vulkáni tufa az alapanyaga a monumentális szobroknak, amelyeket Moai-nak neveznek és a sziget különböző részein figyelik a tengert a növényzettől zöldellő szárazföldről. A Rano Raraku kőbányában bőségesen található alapanyag a szobrok elkészítéséhez, a könnyű megmunkálásnak azonban ára van, a kész alkotások sebezhetőek az erózióval szemben. 

Sokáig kérdés volt, hogy milyen módszerrel készítették ezeket a 4 és 10 méter között magasságú, emberi alakot formázó szobrokat. Az is fejtörést okozott anno a felfedezőknek, hogy miként szállíthatták az őslakosok ezeket a több tíz tonna súlyú alkotásokat a rendeltetési helyükre, illetve azt sem tudhatták, hogy ott helyben faragták ki azokat vagy volt egy „műterem” erre a célra. 

A legtöbb kérdésre az a szobor ad választ, amely nem készült el teljesen és ma is Rano Raraku kőbányában fekszik.

A kutatók szerint minden szobrot a bánya területén faragtak ki és csak az elkészülte után vitték oda, ahová tervezték.

A szobrok szállításának módja máig vitatott. Néhány elmélet szerint a szobrokat farönkökön görgették, míg más kutatók azt állítják, hogy a szobrokat „sétáltatták" kötelekkel és hintáztatással. Vitathatatlan, hogy ez a munka hihetetlen erőfeszítést és szervezettséget igényelt, ami összehangolt társadalmi szerkezetet és fejlett kulturális életet feltételez.

A Moai szobrok a sziget ősi vezetőit és fontos személyiségeit ábrázolják és gyakran ahu-kra, vagyis ceremoniális platformokra helyezték. Úgy tartják, hogy a moai szobrok az „mana" nevű spirituális erőt hordozzák, amely megvédi és áldást hoz a közösségre.

A szobrok szeme más anyagból készült

Sokáig úgy hitték, hogy a szobrokat szemgödreit szándékosan üresen hagyták a készítőik, azonban 1978-ban egy helyi régész az egyik ledőlt szobor közelében fehér koralltörmeléket és kör alakú, likacsos lávadarabot talált, amiből pontosan össze lehetett illeszteni a szobor szemét. Azóta több szobrot visszaállítottak eredeti állapotukba, szemükkel együtt.

A szemeknek különös jelentésük lehetett, az egymással harcoló törzsek a szobrok ugyanis nagy gondot fordítottak a szemek megsemmisítésére.

A vulkáni tufából faragott szobrok azonban néhány éve veszélybe kerültek, ami a hírekben is megjelent:

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa