Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
10 megdöbbentő tárgy, amit fáraók sírjában találtak
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A fáraók és más előkelőségek az egyiptomi hit szerint használati tárgyakat vittek magukkal a túlvilágra.

Az ókori egyiptomiak egyedi és összetett temetkezései módszereinek köszönhetően gazdag leletgyűjtemény áll ma rendelkezésünkre. Az elmúlt évtizedekben a régészek különféle sírtárgyakat és szent ereklyéket találtak, amelyekről úgy tartották, hogy az elhunyt a túlvilágon is használni fogja ezeket.

Halottak könyve

A Halottak könyve ha úgy tetszik, egy használati utasítás volt a túlvilághoz, amit az egyiptomiak az elhunyttal együtt temettek el. A szövegek célja az volt, hogy segítsenek a halottaknak eligazodni a másvilágon.

A különböző könyvecskék tartalma eltérő volt, de néhány szélesebb körben, általánosan elfogadott ismeretet is tartalmazott. 

Múmiaportrék

A múmiaportrék élénk, festett képek az elhunyt arcáról. A fatáblákra festett minták az első század közepe és a Krisztus utáni harmadik század közepe között készültek, míg a lepelekre festett példányok a negyedik századig folyamatosan születtek. Ezeket a portrékat az elhunyt mumifikálódott maradványaira ragasztották.

Shabti figurák

A shabti figurák arra szolgáltak, hogy az elhunyt kéréseit teljesítsék a túlvilágon. Az egyszerű shabtit kerámiából készítették, míg a kifinomultabb shabtikat arannyal vonták be. 

A figurákra jellemzően egy varázslat volt felírva, szerszám volt a kezükbe rajzolva és vállra akasztott kosárral álltak készen arra, hogy elvégezzenek minden olyan feladatot, amelyet az elhunyt a túlvilágon megkövetel.

Belső szervek egy üvegben

A Canopic üvegekbe került az elhunyt néhány szerve, amelyeket a mumifikációs folyamat során eltávolítottak a testből. Minden szervnek, például a tüdőnek, a májnak, a beleknek és a gyomornak megvolt a saját tégelye.

Aranynyelvek

Néhány egyiptomi múmia mellett aranyból készített nyelvet is találtak a kutatók. Az egyiptomi hit szerint ennek az volt a célja, hogy az elhunyt a túlvilágon beszélni tudjon az istenségekkel. Az ókori egyiptomiak egyébként biztosak voltak abban, hogy az istenek húsa aranyból készült.

Számtalan szkarabeusz

Az ókori Egyiptomban a szkarabeusz formájú amuletteket az elhunyttal együtt temették el. Úgy hitték, hogy a szent szkarabeusz mozgatja a napot az égen, hasonlóan ahhoz, ahogy a szkarabeusz (ganéjtúró) bogár egy trágyagolyót görget a homokon. 

Tutanhamon sírjában az egyik legkülönlegesebb ékszer egy szkarabeuszt ábrázol, melynek testét a Föld egyik legritkább ásványából, a sivatagi üvegből készítették.

Állati múmiák

Néha állatmúmiákat is bevontak a temetkezésbe, ezek az élőlények az elhunyt házi állatai lehettek életében. Az étkezésre szánt állatok – például tehenek, kacsák és libák – maradványait főzésre előkészítve csomagolták össze, majd mumifikálták. 

Apró csónakok

A régészek fából készült csónakmodelleket is találtak az ókori egyiptomi sírokban. A bostoni Szépművészeti Múzeum szerint az egyik figyelemre méltó lelet egy kormányzó, Dzsehutinaht sírjából való, aki körülbelül négyezer évvel ezelőtt élt és 55 csónakmodellt temették el a sírjában. 

A túlvilágon is hasznosnak vélt csapat- vagy teherszállításra, vadászatra, horgászatra szolgáló csónakok ezek, az egyik hajó pedig láthatóan Dzsehutinaht múmiáját szállítja.

Átkok, misztikus üzenetek

Számos sírt átokkal védtek annak érdekében, hogy senki ne zavarhassa meg büntetlenül az elhunyt nyugalmát. Ezeket a szövegeket a bejárat közelében festették a falra vagy a szarkofágok oldalán jegyezték le. 

Tutanhamon sírjának száz évvel ezelőtti megtaláláshoz összesen 26 halálesetet kapcsolnak, mivel a sírkamra kinyitásánál ennyien voltak jelen.

Hihetetlen mennyiségű drágakő és ékszer

Az ókori egyiptomi sírok némelyike valódi kincsesbánya. A legsikeresebb fáraók sírhelyén akár több ezer drágakő, színarany szarkofág, igényesen megmunkált, felbecsülhetetlen értékű dekorációs tárgy kapott helyet.

Tutanhamon halotti aranymaszkját már a magyar közösség is láthatta. Tut király legendás leleteiről az alábbi videóban mesélnek izgalmas részleteket a kiállítás szervezői:

Forrás: LiveScience

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa