Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Agykárosodást, bordatörést okozhat az elnyomott tüsszentés? Íme a válasz
Borítókép:  Profimedia
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A hangos tüsszentés visszatartása udvariasnak tűnhet, de komoly veszélyei vannak.

Rólunk magyarokról azt tartják, hogy más népekhez képest döbbenetesen hangosan tüsszentünk. Egy reflexreakcióról van szó, amit a légzőrendszer védelmére és tisztítására fejlesztett ki a testünk. Amikor bekerül valami az orrnyálkahártyánkba és irritálódik, az agy reflexszerűen jeleket küld az orrjáratokban és a mellüregben lévő idegvégződésekhez, hogy kiváltsa a tüsszentést.

Visszatartani szinte lehetetlen, ahogyan az a cikkben látható videón Szellő Istvánnak sem sikerült. Azonban sokan illetlenségnek tartják és attól tartanak, hogy megfertőznek vele másokat, emiatt szeretnének minél kisebb feltűnéssel átesni a dolgon.

Mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki képes szinte némán tüsszenteni. A lökéshullám visszatartása ártalmatlannak tűnik, de az orvosok szerint veszélyes lehet és nagyobb kockázattal jár, mint gondolnánk.

Tanulmányok bizonyítják, hogy akár 160 km/h-s sebességgel is tüsszenthetünk, a kilövellő kórokozók pedig akár 6 méteres távolságba is eljuthatnak. 

A testünk megremeg, minden porcikánkra hatással van a dolog és egy másodpercre kihagy a koncentrációnk is. Szerencsére előre érezzük, mi fog következni, így akár autóvezetés közben is felkészülhetünk rá.

Legjobb, ha szabadjára engedjük a tüsszentést.

A tüsszentés visszatartása jobban megnöveli a légzőrendszerben lévő nyomást – körülbelül 5-24-szer jobban – mint maga a tüsszentés, ez pedig maradandó sérüléseket okozhat a testben. A baktériumok az orrjáratokból a középfülbe juthatnak, ami középfülgyulladáshoz vezet. Ezenkívül a fertőzött nyálka, amely a fülekbe kerül, szintén hozzájárulhat a fertőzéshez. Ám nem ez a legnagyobb baj.

A tüsszentés hihetetlenül erős nyomást okoz a testben, különösen a fejben.

Ha ezt a nyomást visszafogjuk, megrepedhetnek az erek a szemünkben vagy az orrunkban, de akár a dobhártyánk kis beszakadhat. A dobhártya megrepedése nemcsak fájdalmas, hanem halláskárosodáshoz is vezethet. 

Kutatások szerint minden ötvenedik embernek agyi aneurizmája van, amiről nem is tudnak az érintettek. Ez az érfal gyengesége, fejlődési rendellenessége miatt kialakult kiboltosulás, amely megrepedhet, ezáltal agyvérzést okozhat. A tüsszentés egyik legfélelmetesebb lehetséges következménye az agyi aneurizma felszakadása.

Bordatörést is okozhat a tüsszentés visszatartása.

A tüsszentés elnyomása töréseket is okozhat azoknál az embereknél, akiknek különösen alacsony a csontsűrűsége, például idősebb felnőtteknél, posztmenopauzás nőknél vagy bizonyos betegségekben szenvedőknél.

Bár a tüsszentés viszatartása egyetlen halálozási nyilvántartásban sem szerepel hivatalos halálokként, a következményei végzetesek lehetnek. 

A közhiedelemmel ellentétben azonban sem a tüsszentés, sem annak elnyomása nem okoz szívrohamot, de átmenetileg megemelheti a pulzusszámot.

Forrás: Genexa

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa