Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Álmában vásárol egy nő egy ritka betegség miatt, elképesztő tárgyakat rendel alvás közben
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Éjszaka vásárol az az alvászavarban szenvedő nő, aki alvás közben az adathalászok kérdéseire is készségesen válaszol.

Van, aki esténként a bárányokat számolja, hogy el tudjon aludni, és van, aki online webshopokból rendel magának különböző termékeket. A 42 éves, Angliában élő Kelly Knipes bevallotta, hogy egy ritka alvászavar miatt már több mint 1,3 millió forintnak megfelelő fontot költött vásárlásra úgy, hogy erről nem is tudott.

„Borzasztó érzés úgy lefeküdni este, hogy nem tudom, másnap mi vár rám, mit csináltam alvás közben, ami miatt bajba kerülhetek"

– nyilatkozta a nő. Kelly-nél 2018-ban paraszomniát diagnosztizáltak, ami egy olyan állapot, amely alvás közben fellépő, rendellenes és nemkívánatos viselkedésekkel jár.

A paraszomniában szenvedő személy ébernek tűnik, sétál, beszélget, néha eszik, vagy más hasonló dolgot művel, mindezt anélkül, hogy tudatában lenne annak, hogy pontosan mit csinál.

Az elmúlt években a nő rendszeresen talált olyan csomagokat az ajtajában reggelente, amelyeket éjszaka rendelt alvás közben.

Volt, hogy egy nagyméretű műanyag kosárlabda pályát hozott a csomagszállító, máskor festékeket, könyveket, háztartási eszközöket, komplett játszóházat, hűtőszekrényt, bútorokat rendelt, és volt, hogy több száz csomag Haribo gumicukorral csengetett a futár. 

A bankkártyája adatait is kiadja álmában

Olyan is előfordult, hogy álmában egy adathalász sms-re válaszolva megadta a hitelkártyája adatait a csalóknak, akik másnapra 110 ezer forintnak megfelelő fontot vettek le a számlájáról. Azt mondja, sosem válaszolt volna ilyen üzenetekre, ha ébren van.

A bankjánál jól ismerik Kellyt. Már többször kénytelen volt letiltani a kártyáját, és rendszeresen hívják azért, mert gyanús tranzakciót észlelnek a bankszámláján. Az gyanítja, hogy eladták a személyes adatait, vagy álmában másoknak is megadta azokat.

A ritka alvészavarban szenvedő nő sok esetben nem tudta visszaküldeni a megrendelt termékeket. Az élelmiszerekre például egyáltalán nem vonatkozik az elállási idő, így a több száz csomag gumicukorkát ki kellett fizetnie, ahogy több más terméket is.

„Mindenki viccesnek tartja a betegségemet, pedig egyáltalán nem az" – mondta szomorúan az újságíróknak az angliai nő, aki három fogyatékos, epilepsziás, süket vagy tanulási nehézségekkel küzdő gyermeket nevel.

„A gyerekek miatt esténként nem merek altatót bevenni, hogy éjszaka éber legyek, amikor szükségük van rám" - tette hozzá.

Kelly betegsége az első gyermeke születése után kezdődött. Ekkor még csak alvajáró volt, de egy idő után elkezdett más tevékenységeket is folytatni éjszaka, többek között rákapott az online vásárlásra.

Előfordult azonban olyan is, hogy álmában túladagolta a cukorbetegség elleni gyógyszerét, kinyitotta az ajtókat és az ablakokat, így éjszaka bárki besétálhatott volna a házukba. 

Orvosi segítséget kért

A nőnek jelenleg orvosok próbálnak segíteni, kapott egy gépet is, amit éjszaka hordania kellene, hogy vizsgálni tudják az agyműködését. Alvás közben azonban, a tudtán kívül leveszi magáról a gépet, ezért akadályokba ütközik a gyógyítása.

Alvajárás közben a nők kétszer gyakrabban végeznek kockázatos és összetett feladatokat, mint a férfiak, és ezek akár sérüléshez is vezethetnek, ez derült ki a Semmelweis Egyetem új kutatásából:

Forrás: NYPost

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa