maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia
Maxinewz

A kilincs nélküli ajtó túlsó oldalán lenni, amikor a huzat becsapja, nem a legkellemesebb élmény.

Gyakran láthatjuk, hogy társasházi lakások, irodák bejárati ajtaján vagy terasz ajtaján az egyik oldalon nincs kilincs. Az ilyen típusú ajtókat általában csak az egyik oldalról nyitják ki, a másik oldalról kulccsal lehet bejutni a helyiségbe. A kilincs hiánya megakadályozza, hogy bárki könnyedén kinyissa az ajtót és illetéktelenül bejusson a szobába vagy a lakásba. Előfordul azonban, hogy saját magunkat zárjuk ki, nincs nálunk kulcs és nem maradt benn senki, aki beengedne. Hogy juthatunk vissza ilyenkor, anélkül, hogy segítséget hívnánk? Egy lakatosmester elárulta a titkot.

A filmekben sokszor látjuk, hogy egy bankkártyával nyitják ki az ajtókat, azokat is, amelyeket kulccsal zártak be. Ez régen még működött, de a mai modern nyílászárók már vastagabb szigeteléssel és biztonságosabb ajtófélfákkal készülnek, így ez nem opció. 

A jó hír azonban, hogy amikor egy kilincs nélküli ajtó csapódik be mögöttünk, akkor nincs kulcsra zárva ajtó és viszonylag egyszerűen kinyitható, olvasható Szabó Dénes zárszakértő honlapján.

Persze nem feltétlenül hordjuk magunkkal mindenhová a bankkártyánkat és meg is sérülhet az ajtó kinyitása közben, ezért a szakember egy másik lehetőséget javasol. 

Csak egy üdítős palackra van szükség

Először is keressünk egy műanyag palackot, akár egy kukából is, ha nincs más lehetőség. Egy kólás vagy bármilyen üdítős palack tökéletesen megfelel a célnak, mert kellően rugalmas. Ezután már csak szét kell vágni valamivel, hogy egy része beférjen az ajtófélfa és az ajtó közé. A zárszakértő szerint így kívülről is be lehet nyomni a kilincs nyelvét és az ajtó kinyílik. 

Azt írja, a zár teljes szétszerelése helyett „speciális műanyag vagy fém lapokkal másodpercek alatt kinyitható, ha feszesebb az ajtó, akkor egy fém spirál is csodákra képes”.

Más szakértők szerint az ajtó kinyitásához inkább kérjünk segítséget

Igen valószínű, hogy ha valaki kizárta magát és egy kilincs nélküli ajtó előtt pánikol, az első, hogy rákeres az interneten a megoldásra (feltéve, ha magánál tartja az okostelefonját). A világhálón olyan tippek is felbukkannak, hogy rángatással, egy erős mozdulattal nyitható az ajtó. 

Szakemberek szerint azonban ha ez így lenne, akkor sokkal egyszerűbb lenne a betörők dolga és a biztosító sem fizetne a károkért. Ezért azt javasolják, hogy  kizáródás esetén ne essünk neki erővel az ajtónak, mert nagyobb kárt tehetünk benne, mintha szakembert hívnánk, aki sérülésmentesen, károkozás nélkül pár perc alatt visszaenged minket az ingatlanba.

Ha valaki mégis szeretné megtanulni a bankkártyás módszert, az alábbi videó megmutatja, hogyan működik: