Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Kiderült a Balaton titka, néhány évente valami furcsa történik a vízzel a magyar tengeren
Borítókép:  Profimedia
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A Balaton mint turisztikai régió Budapest után a második legnépszerűbb régió az országban. 

A Balaton Közép-Európa legnagyobbKiderült a Balaton titka, ennyi idő alatt cserélődik ki a vize édesvizű tava, számos országból érkező vendégek népszerű turistacélpontja. Különösen nyáron, amikor lehet strandolni, úszni, vitorlázni, horgászni, kerékpározni, közben megenni egy finom sajtos-tejfölös lángost. Annak ellenére, hogy maga a tó körülbelül 77 km hosszú, mélysége nem haladja meg sehol a 12 métert, így a teljes vízmennyisége viszonylag gyakran kicserélődik a szakemberek szerint. 

A tó vize meleg nyári napokon elérheti a 28°C-t, hideg teleken pedig a felső vízréteg akár 25 cm vastagon is megfagyhat.

Hogyan cserélődik le a Balaton vize?

A tó vízmennyisége körülbelül 1800 millió köbméter. Ez azt jelenti, hogy egy olyan vízzel teli kockából, melynek minden oldala 1 méteres, 1800 millió darabot kellene egymás mellé raknunk. 

A medencék esetében egyszerű dolgunk van, ha szeretnénk lecserélni a vizet, egy tónál azonban ez másként működik, mégis rendszeresen megtörténik. Biztosítva ezzel a tó ökoszisztémájának egészségét és a vízminőség stabilitását. 

A Balatont főként a Zala-folyó táplálja, ezzel együtt folyamatosan frissíti a tó vizét. A be- és kifolyás aránya nagyban befolyásolja a vízcsere sebességét. Emellett a csapadék (eső, hó) is közvetlenül a tóba jut, a párolgás révén pedig távozik a tó felszínéről a víz, ami szintén hozzájárul a víz cserélődéséhez. Az időjárási viszonyok, például a hőmérséklet és a szél, nagyban befolyásolják a párolgás mértékét.

Persze nem szabad megfeledkezni a Sió szerepéről sem. A csatorna eredetileg természetes vízfolyás volt, ma leginkább a Balaton vízszintjének szabályozását biztosítja. 

A Sió csatorna kiépítését a tótól néhány kilométerre délkeletre lévő Kapos folyóhoz már a rómaiak elkezdték, célja a vízgyűjtő területén összegyűlt felszíni vizek levezetése volt már akkor is. 

A Balaton vize nagyjából kétévente teljesen lecserélődik, így aki azóta nem mártózott meg a magyar tengerben, elméletileg már egy másik víztömeg hűsítő hullámait élvezheti.

Néhány évente megdőlni látszik a Balaton a medrében

Néha eldől a tó és ezt vehetjők szó szerint. A három medencéből álló Balatont ugyanis időnként megdönti a szél. Amikor tartósan, 5-11 órán át fúj a délnyugati szél, a víztömeg nagy részét északkelet felé tolja el. Ez azt jelenti, hogy a vízszint jelentősen csökken a nyugati és a középső medencében, miközben megnő a keletiben.

Az eddig megfigyelt legnagyobb ilyen mozgásra 1962. május 14-én került sor, amikor 9 óra alatt Keszthelynél a vízszint 45 cm-rel csökkent, Alsóörsnél pedig 51 cm-t emelkedett.

Az elmúlt 100 év alatt sokat változott a Balaton és környéke, a témában a Heti Napló stábja is készített egy összefoglalót:

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa