Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Titokzatos királyi sírt találtak Egyiptomban, Tutanhamonéval vetekedhet a jelentősége
Borítókép:  Profimedia
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Egyelőre csak sejtések vannak arról, hogy a Királynék Völgyében megtalált múmia kit rejthet.

Az 1800-as évek óta kutatják az régészek az egyiptomi kultúra és civilizáció több ezer éves örökségét. Napóleon tudósai fedezték fel a híres Rosette-i követ, azt a sötét gránitdarabot (néha helytelenül bazaltként említik), amelyen egy ősi szöveg három fordítása olvasható: egyiptomi démotikus írással, görög nyelven és egyiptomi hieroglifákkal. Mivel a görög nyelv jól ismert, ez volt a kulcs a fordításhoz és a másik két nyelv alapos megismeréséhez. 

A régészeti kutatások másik csúcspontja az amatőr Howard Carter felfedezése volt 1922-ben, aki a Királyok Völgyében megtalálta a Kr. e. 14. században élt fáraó, Tutanhamon sírját. A nyughely szinte háborítatlanul megmaradt, a csodálatos kincsekkel együtt. A felfedezését a világsajtó szorosan figyelemmel kísérte és nagyban hozzájárult az „Egyiptom-mánia” elterjedéséhez, ami a mai napig tart. 

A sivatagi homok szinte biztosan számtalan szenzációs felfedezést rejt még, így az Észak-Afrikából érkező tudományos hírek rendszeresen felkeltik az emberek kíváncsiságát.

Egy újonnan felfedezett egyiptomi sír izgalmas titkokat rejthet

A közelmúltban például egy ősi király sírját fedezték fel Luxorban, amely a régészek számára is különlegesség értékkel bír. A nyughely egy nagyjából 18 évesen elhunyt emberi múmiát őriz, aki 3500 évvel ezelőtt halt meg. Hogy ki lehetett valójában, egyelőre rejtély.

Az új lelet a Nílus bal partján, a Királynék Völgyének nevezett területen található, amely mintegy 100 temetkezési helyet tartalmaz, köztük nagy és aprólékosan kivitelezett sírokkal. Minden három, a Királynék Völgyében talált szarkofágok és múmiák közül átlagosan kettőt tudnak beazonosítani a kutatók.

A völgybe a XVIII. dinasztia korától kezdődően (körülbelül i. e. 1550-től) temették a királyi család hercegeit, hercegnőit és egyes udvari előkelőségeket. Majd a XIX. dinasztia korától, I. Ramszesz feleségével, Szitrével kezdődően a nagy királyi hitveseket is. A hely a Római Birodalom idején is népszerű maradt, egészen a koptok 4. századi letelepedéséig.

A régészek szerint a most felfedezett sír talán a Thotmesz-ág egyik királyi feleségéé vagy valamelyik hercegnőé lehet, tehát Tutanhamonnak is egyfajta távoli rokonáé. A korábbi áradások miatt azonban a sír meglehetősen rossz állapotban van, tele homokkal és mészkővel, ami megnehezíti a feltárását.

Forrás: AncientOrigins

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa