Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Egyetlen óriási dologban különböznek a katonai repülők a polgári gépektől
Borítókép:  Profimedia
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Talán nem sokan vették észre, milyen óriási különbség van egy katonai repülő és egy nagy hatótávolságú polgári légi jármű között. Meg fogsz lepődni!

A mai repülőgépek többsége gázturbinás sugárhajtóművet használ, amely a nagy sebességgel kiáramló égéstermékek révén szolgáltat iszonyatos tolóerőt. Az első kísérleteket a két világháború között, az 1930-as években végezték ezzel kapcsolatban. Így már nem maradt idő arra, hogy a harcokban sugárhajtású vadászrepülőgépeket használjanak – bár 1944-ben a németek és az angolok is bevetettek ilyeneket, de csak kisebb számban.

A sugárhajtóművek később aztán szerte a világban elterjedtek, ugyanakkor bizonyára sokan észrevettétek, hogy a katonai gépeknél még ma is előszeretettel alkalmazzák az „ősi” propelleres megoldást.

A légcsavar a repülés úttörőiként ismert Wright fivéreknél jelent meg 1903-ban. Működési elve egyszerű, hiszen a motor teljesítményét közvetíti a hordozó közegre, vagyis a levegőre. A légcsavaron a szárnyakhoz hasonló módon felhajtóerő keletkezik, ez segíti a gép felemelkedését.

De vajon mi szól a propeller és a sugárhajtómű mellett, illetve azokkal szemben? Kevesen hinnék, hogy a korszerűtlennek tűnő légcsavar

még mindig sokkal előnyösebb a másik megoldásnál.

Bár a jet-hajtóművek magasabbra emelik és gyorsabban hajtják a gépeket, a hatótávolságuk ugyanakkor kicsi, mert rengeteg üzemanyagot fogyasztanak. A légcsavarosok lassabb sebességet és alacsonyabb repülési magasságot képesek biztosítani, ám sokkal hatékonyabbak, ráadásul csendesebbek is, ami például a katonai légi járműveknél nem előnytelen tulajdonság. Arról nem beszélve, hogy a fel- és leszálláshoz rövidebb kifutópályára van szükségük.

A témában itt láthattok egy látványos TikTok-videót:

Itt pedig azt nézhetitek meg, hogyan hasítja szét a ködöt egy leszálló repülő:

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa