Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Egy traktoros véletlenül megváltoztatta Franciaország méretét
Borítókép:  PROFIMEDIA
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A belga traktoros átlépett egy határt, amit nem lett volna szabad, de szerencsése megúszta.

Belgium és Franciaország közötti határkövek az államhatárt jelző fizikai pontok, amelyek egyszerre szimbolikusak és fontos jogi jelentőséggel bírnak. A határkövek nagy része a 19. század elején, a Napóleoni háborúk után lett elhelyezve, amikor a két ország közötti határt hivatalosan kijelölték. Ez a momentum az 1820-as Courtrai Egyezmény eredménye volt, amely a két ország közötti határvonalat rögzítette.

Ahogy a nevük is jelzi, kőből vannak, rajtuk felirattal, de nincsenek elmozdíthatatlanul a talajhoz rögzítve. 2021-ben egy belga farmer véletlenül mintegy 2,29 méterrel eltolta a határvonalat Franciaország kárára. A helyi hatóságok gyorsan rendezték a helyzetet, és visszahelyezték a követ az eredeti helyére. 

A gazda a Belgiumban található Erquelinnes településen lakik, azt mondta, nem szándékosan tolta odébb a több mint 200 éves országhatár-jelölőt.  Az áthelyezés oka az volt, hogy a gazdának útban volt a kő, amikor mezőgazdasági gépével dolgozott a földjén, így a belga határ kissé megnőtt, míg Franciaország területe csökkent.

A traktors megúszta, Franciország nem élt a retorzió lehetőségével.

Az esetet egy helyi történelemrajongó észlelte, amikor a határ mentén sétált, és észrevette, hogy a kő nem a megszokott helyén van.

Az eset jókedvű reakciókat váltott ki mindkét ország részéről. David Lavaux, Erquelinnes polgármestere viccesen megjegyezte, hogy a gazda „nagyobbá tette Belgiumot és kisebbé Franciaországot”.

Franciaország északi régiójának hatóságai is humorral kezelték az esetet, mondván, hogy vissza akarják kapni az elveszett területet.

Az ügy komolyabb következményeket is vonhatott volna maga után, ha nem rendezik gyorsan, mivel a határ hivatalos megváltoztatása bonyolult jogi és diplomáciai procedúrát igényelne. A határkövek egyébként az eset előtt és azóta is turistalátványosságok, különösen azok számára, akik érdeklődnek a történelem és a földrajz iránt.

A határ menti régiókban egyébként számos túraútvonal és kerékpárút vezet el a határkövek mellett, lehetővé téve, hogy bárki közelebbről megismerkedjen ezekkel a történelmi jelentőségű tárgyakkal.

Az ominózus határkő egyébként valóban nem túl nagy, nehéz észrevenni egy traktorról a munka hevében: 

Forrás: TheConversation

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa