Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Már kész volt a terv a Balaton eltüntetésére, ez lett volna a helyén, de Magyarország ellenállt a 18.században
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Csalamádé
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Napjaink nyári kalandozásainak, nyaralásainknak az egyik színhelye egyszer majdnem eltűnt a térképről.

Szinte megdöbbentő lehet sokaknak, hogy volt a magyar történelemnek olyan időszaka, amikor a Balaton nem jelentette még azt a kincset mint manapság, nem volt felkapott üdülőhely, turistaparadicsom, és a tó körül sem épült ki úgy az infrastruktúra, mint azt manapság látjuk. A környék teljesen máshogy festett, és inkább az volt a terv, hogy a nagy része tűnjön is el. A projekt meg is kezdődött, végül azonban az ellenállás miatt nem valósult meg belőle semmi, a mi és elődeink nagy szerencséjére.

A tó eltüntetésének terve a 18. században fogalmazódott meg, méghozzá az egyik leghíresebb Habsburg uralkodó, Mária Terézia regnálása alatt, a turbulens 18. században, amikor az Osztrák Birodalomban is hatalmas változások voltak.

1766-ban megvolt már a terv is, hogy fogják lecsapolni a magyar tengert, az ok pedig elképesztően prózai volt, egyszerűen új termőterületekre volt szüksége a birodalomnak, amelynek a Magyar Királyság egésze is a része lett a török kiűzése, a 150 éves török uralom után.

Elmocsarasodás

A Balaton elmocsarasodása előrehaladott állapotban volt, és a terv úgy hangzott, hogy három ütemben fogják majd lecsapolni azt. Az igazsághoz tartozik az is, hogy a 17. századi úgynevezett "kis jégkorszak" után a tó vízszintje megemelkedett, majd jött az elmocsarasodás, a déli partot pedig folyamatos árvizek sújtották eközben. Cselekedni kellett tehát,

Csupán egy nagyon kicsi része maradt volna meg, egy Minibalaton, amely nem is hasonlított volna arra, ami manapság. Közben pedig felszabadult volna 129 ezer hold termőterület. További érdekesség az eset kapcsán, hogy a tervekhez tartozik szorosan az is, hogy ekkor készült, erre a projektre a tó első valósághű térképi ábrázolása, amely kuriózum, igazi történelmi relikvia.

A térképhez pedig tartoztak leírások is, amelyek felbecsülhetetlen kordokumentumok, pontosan elmondják, hogy milyen volt a Balaton és környékének természetes állapota a 18. században, nem sokkal azután, hogy sikerült kiűzni a törököt a magyar területekről.

Végül azonban a megyék ellenállása után a vízszintszabályozás mellett döntöttek, az áradásokat pedig a Sió-csatorna megépítése oldotta meg.

De mégis, hogy változott meg a Balaton az elmúlt 100 évben? Tényleg jobb volt ott régen nyaralni, még a század elején?

(Forrás: Magyar Nemzeti LevéltárKKBK, Múltkor)

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa