Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Átírhatja az emberiség történelmét az, amit egy egyiptomi múmia hajában találtak
Borítókép:  Profimedia
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Toxikológia vizsgálatok olyan anyag jelenlétét mutatták ki egy egyiptomi múmia hajában, ami elvileg nem is lehetne ott.

Henut Taui i. e. 1000 körül élt ókori egyiptomi papnő volt a 21. dinasztia idején, akinek életéről nem sokat tudunk, de a múmiájáról annál többet. A papnő holtteste az úgynevezett „kokain múmiák" közé tartozik.

A nagy tiszteletben álló személy szertartásokat vezetett és énekelt Ámon thébai templomában, halála után testét bebalzsamozták és eltemették a Deir el-Bahari nekropoliszban. Sírjának felfedezése után múmiája Bajorországba került, majd később a müncheni Staatliche Sammlung für Ägyptische Kunstnak adományozták, ahol ma is látható, a szarkofágjával együtt.

A háromezer évvel ezelőttről származó lelet különlegessége, hogy hajszálaiban 1992-ben Svetlana Balabanova német toxikológus kokain-, hasis- és nikotinnyomokat fedezett fel. A vele egy sírba elhelyezett más múmiákon is kimutatták kábítószer maradványait, amire a tudósok azóta is keresik a választ.

Nem a szentéletű ókoriak botlásmentes életének megkérdőjelezése miatt kapott nagy figyelmet a felfedezés, hanem azért, mert ebben a korban még nem juthattak hozzá a felsorolt szerekhez az emberek.

A kokain afrikai elterjedése a mai tudásunk szerint csak azután következett be, hogy Kolumbusz révén a világ megismerte a kokacserjét, amit egyik útja során hozott Amerikából. Habár Egyiptomban ismerték a stimulánsok hatását, például a mák esetében, az Újvilág kábítószere biztosan nem volt ismert az ókori egyiptomiak számára.

 A múmia hajszálaiban kimutatott kábítószerre más magyarázat is lehet.

Balabanova toxikológiai eredményeinek megismétlésekor ráadásul ellentmondásos eredményeket kaptak a kutatók, másodszorra már csak kis mennyiségben vagy egyáltalán nem tudták kimutatni a kokain jelenlétét a múmia hajszálaiban, csak a nikotinra vonatkozó teszt lett pozitív.

Tudósok szerint az is lehet, hogy a tudatmódosítók a szarkofágok felnyitása, szállítása, különböző helyszíneken történt tárolása közben kerültek a leletekre.

Az is elképzelhető, hogy az egyiptomi papok atropin-alkaloid-tartalmú növényeket használtak a mumifikációs folyamat során, amelyek ezt követően a múmiában olyan változásokon mentek keresztül, melyek az azonosított vegyületekre hasonlítanak.

Balabanova és megállapítása számos kritikával találta szemben magát, azonban volt már olyan eset a világtörténelemben, hogy valamit kétségbe vontak, aztán kiderült, hogy mégis igaz. Gondoljunk a geocentrikus világképre, amely szerint a Föld a világmindenség középpontja, így körülötte kering az összes többi égitest. Aki ezt megkérdőjelezte a 16. században, például Giordano Bruno, azt azonnal máglyára vetették, később viszont kiderült, hogy a kínhalált halt itáliai szerzetesnek igaza volt. 

Forrás: UCR

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa