Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Nem is hinnéd, miért van a női ingeken a bal oldalon a gomb, a férfi ingeken pedig fordítva
Borítókép:  Profimedia
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A női ingek sokban különböznek a férfiaknak szánt daraboktól, még a gombok elhelyezkedése is eltérő.

Ruhaboltban vagy vasalás közben tűnik fel a leginkább, hogy a női ingek mennyire különböznek a férfi ingektől. A női ingek általában karcsúsítottak, hogy jobban kövessék a női test vonalait, például a mell és a derék környékén. A férfi ingek egyenesebb szabásúak, a férfiak testfelépítéséhez igazodva több helyet hagynak a mellkas és a váll számára.

Jellegzetes különbség az is, hogy a női ingek rövidebbek, ívelt szabásvonalat követnek, hogy szoknyával, magas derekú nadrággal is jól mutassanak. Ezzel szemben a férfi ingek hosszabbak, hogy könnyebben betűrhetők legyenek a nadrágba.

Ám az egyik legáltalánosabb eltérés a gombok felvarrásánál mutatkozik meg.

A nők esetében a gombok a bal oldalon, a gomblyukak a jobb oldalon találhatók, ezzel szemben a férfi ingeken a gombok a jobb oldalon, a gomblyukak a bal oldalon vannak.

A női ingek gombjainak baloldali elhelyezkedése történelmi és praktikus okokból alakult így. A középkorban a gazdag nők ruháit gyakran szolgálók segítették felvenni. Mivel a legtöbb ember jobbkezes, a jobbkezes szolgálók számára kényelmesebb volt, ha a gombok a ruha bal oldalán voltak. Ez megkönnyítette az öltöztetést.

A szoptatás miatt is különbözik a női ing 

Azok a nők, akik kisgyermeket nevelnek és anyatejjel táplálják őket, szoptatáskor rendszerint a babát a bal karjukba teszik és csak ezután látnak neki a gombolkozásnak. A bal oldalon lévő gombok lehetővé teszik, hogy az anyák könnyebben kigombolják az ingüket, miközben a babát tartják.

Divatszakértők szerint a ruházat gombolása egyfajta társadalmi jelzés is lehetett, amely megkülönböztette a férfiakat és a nőket. Ez a különbség a divatban és az öltözködési szokásokban is kifejeződött. Az idők során ez a szokás divatbeli hagyománnyá vált, és a tervezők megtartották ezt a mintát.

Mióta viselnek a nők inget?

A nők ingviselésének divatja a történelem folyamán több szakaszon ment keresztül, jelentőssé először a 19. század végén és a 20. század elején vált. 

Az 1890-es években a nők körében egyre népszerűbbé váltak a blúzok, ezeket általában szoknyával viselték és a munkásosztálytól a középosztályig minden nő számára elérhetőek voltak. A blúzok praktikusak és kényelmesek voltak, részben az ipari forradalom munkakörülményeinek változásai miatt terjedtek el. 

A 1920-as években a nők öltözködése jelentősen megváltozott, beleértve a lazább, kényelmesebb ruhadarabokat is, amelyek között az ingek és blúzok is szerepeltek már a hétköznapokban. Az olyan neves tervezők, mint Coco Chanel, hozzájárultak ahhoz, hogy a férfiasabb stílusú ruhadarabok, mint például az ingek, bekerüljenek a női gardróbokba.

A második világháború idején, miután a férfiakat besorozták katonának, a nők tömegesen léptek be a munkaerőpiacra, és a munkaruházat részeként praktikus, egyszerű ingeket kezdtek viselni.

A 60-as és 70-es évek feminista mozgalmai tovább népszerűsítették az ingviselést a nők körében. Az egyenjogúság hangsúlyozása révén a nők olyan ruhadarabokat kezdtek hordani, amelyek korábban férfiasnak számítottak, ezek közül az ing volt a legikonikusabb.

Az 1980-as években jöttek divatba a nők körében a válltöméses ingek, ami feltételezhetően egy férfias, hatalmi jelképként funkcionált a hivatalos öltözködésben. 

Manapság a hivatalos, irodai öltözködés része a női ing, de a divattudatos hölgyek a nap bármely napján szívesen gombolnak magukra akár egy színes darabot is. Az ingek viselése életkortól, foglalkozástól és életstílustól függetlenül közkedvelt, és számtalan módon variálhatók a különböző egyéni stílusokhoz és alkalmakhoz igazodva.

Forrás: Kamiceria, Elle

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa