Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Megmagyarázhatatlan hibajelenség az okostelefonokon – jó eséllyel nálad is előfordulhat
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A okostelefonok sok mindenre képesek, de azért van néhány gyenge pontjuk.​

Az okostelefonok tulajdonosai közül egyre többen viszik szervizbe a készüléküket amiatt, hogy telefon képernyőjén függőleges vagy vízszintes vonalak jelennek meg. A legtöbben ilyenkor azt mondják, nem ejtették le a telefont és más baleset sem érte, sőt, a szoftverfrissítés után jelent meg a probléma. Erre is van magyarázat.

A mobiltelefonok az évek során robusztusabbak és tartósabbak lettek, de még mindig törékenyek. A zsebünkben, táskában, az autó különböző rekeszeiben visszük magunkkal mindenhová. Élettartamuk korlátozott, a külső és belső alkatrészek a mindennapi használat során, az idő múlásával vagy a helytelen kezelés során törvényszerűen meghibásodnak.

A telefonok függőleges vagy vízszintes vonallal kapcsolatos problémája olyan kijelző hardverprobléma, amelyet a szoftver nem tud kijavítani. 

Az érintett telefon kijelzője cserére szorul, és a javítás a telefon típusától függően a kijelző szerelvény és az alaplap cseréjét is magában foglalhatja. 

A szervizekben dolgozó szakemberek szerint a legtöbb ilyen probléma oka véletlen sérülés vagy a felhasználó hanyagsága, így a telefonra vonatkozó szabványos garancia nem érvényes. Legfeljebb néhány kiterjesztett garancia fedezheti a javítás költségeit.

A vonalak lehetnek feketék, fehérek, zöldek, rózsaszínűek is. A legtöbb esetben vízkár érte a készüléket vagy leejtették, esetleg valami megnyomta a kijelzőt. A trükk az benne, hogy a vonalak nem jelennek meg azonnal, eltarthat egy ideig, amíg láthatóvá válik a hiba. Emiatt hiszik azt sokan, hogy szoftveres problémáról van szó.

 

Mi okozhat függőleges vagy vízszintes vonalakat a kijelzőn?

  • Nyomás a telefon képernyőjén: ha nagyobb nyomást kap a telefon kijelzője, mint amit képes kezelni, azaz meghajlik, akkor a kijelzőn függőleges és vízszintes vonalak jelenhetnek meg.

  • Fizikai sérülések leejtés miatt: A legtöbb mobiltulajdonos rémálma válik valóra, amikor leejti a telefont és az egy kemény felületen landol. Közelebbről megnézve a készüléket úgy tűnhet, hogy ép maradt, legfejelebb kisebb karcolások keletkeztek a borításon. A belső sérülések azonban nem látszódnak ilyenkor és bizony meglehet, hogy a telefon alaplapja vagy más alkatrészei megsérültek, ami viszont az áramkörök károsodását, valamint függőleges és vízszintes vonalak megjelenését okozhatja.

  • Vízkár: Ha vízbe esik a telefon, a nedvesség rövidre zárhatja a kritikus áramköröket, ami szintén függőleges és vízszintes vonalakat eredményez. 

  • Túlmelegedés: Vannak helyzetek, amikor a hosszan tartó túlmelegedés károsítja a kijelző alapvető alkatrészeit. Ez a probléma egyre gyakoribb a vezeték nélküli autós töltők elterjedése miatt, amikor a készüléket a kocsiban hagyja a használója a tűző napon.

 

Olyan is előfordult már, hogy zöld vonalak jelentek meg egy képernyőn közvetlenül a szoftverfrissítés után. Ez arra utal, hogy a telefon kijelzője a szoftverfrissítés során fellépő hő miatt megsérült. 

Az egyetlen megoldás a vonalak eltüntetésére a kijelző cseréje. Ennek költsége a márkától, a modelltől és a javítás összetettségétől függően változhat.

Persze van egy trükk, aminek köszönhetően másodpercek alatt elfelejthetjük a kijelzővel kapcsolatos gondokat, ez a lenti videóból kiderül:

 
 
Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa