Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Előkerült egy rejtélyes gyűrű, alighanem Shakespeare kincse lehetett
Borítókép:  Claire Danes és Leonardo DiCaprio (1996) a Rómeó és Júliában.
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Shakespeare gyűrűje egy olyan helyen bukkant fel, amire senki sem számított.

1810 márciusában a Holy Trinity Church területén egy gazdagon díszített pecsétgyűrűt találtak, amelyen a „WS” kezdőbetűk szerepeltek. A felfedezésnek nagy visszhangja lett, ugyanis valószínűleg William Shakespeare saját gyűrűje lehetett.

Shakespeare idejében sok előkelőség hordott saját monogrammal ellátott pecsétgyűrűt, amely fontos szerepet játszott a dokumentumok hitelesítésében. A gyűrűt pecsétviaszba mártották, amely kihűlt és megőrizte az egyedi jelet, amely bizonyította az irat eredetiségét. 

Szakértők szerint a gyűrű formatervezése a Shakespeare-korabeli férfi pecsétgyűrűkre jellemző. Nagy, körülbelül 18 gramm tömör aranyból készült. A gyűrű homloklapján a „WS” kezdőbetűk találhatók, amelyek összefonódnak a „Bowen csomó” néven ismert motívummal. Kevés a kopás rajta, ami arra utal, hogy ritkán használták.

Egy mezőn találták meg Shakespeare gyűrűjét

Az ékszert egy mezőgazdasági munkásnő, Mrs. Martin találta meg a Mill Close nevű mezőn, a Holy Trinity templomkertje mellett 1810 márciusában. A gyűrű piszkos volt, amikor megtalálták, és Mrs. Martin alaposan megtisztította salétromsavval. (Szerencsére a gyűrű aranyból készült, különben feloldódott volna.) Robert Bell Wheler helytörténész 36 shillingért vásárolta meg, és 1868-ban a Shakespeare Trusthoz került.

Levéltári adatokból tudjuk, hogy Benjamin Hayden művész írta meg 1816-ban izgatottan Keats költőnek a hírt, hogy Shakespeare gyűrűjét találták meg: 

"Bizonyára meg fogok őrülni! Stratford upon Avonban egy mezőn megtaláltak egy aranygyűrűt a 'WS' kezdőbetűkkel!"

Történészek szerint azért is nagyon valószínű, hogy ez William Shakespeare gyűrűje volt, mert az író 1616 márciusában, nem sokkal halála előtt módosította végrendeletét, de azon csak az akáírása szerepelt, a pecsét nem, a hekyét egy vonallal kihúzták. Fektehetően azért, mert Shakespeare addigra már elveszítette.

A „WS” pecsétgyűrű a Shakespeare's New Place kiállításon látható.

A költő élete tele van fordulatokkal, 1582. november 28-án, 18 éves korában feleségül vette a nála nyolc évvel idősebb Anne Hathawayt, aki ekkor már három hónapos terhes volt, összesen három gyermekük született. Kivételes tehetsége a kor legismertebb írójává tette, jómódúvá vált és befolyásos kapcsolatokkal rendelkezett. Életrajza szerint gutaütés, azaz agyvérzés áldozata lehetett, de hogy pontosan milyen betegség vitte el, rejtély. Bár a korabeli higiéniai állapotok sokféle kórság terjedését elősegítették, így az is csodaszámba ment, ha valaki megérte az ötven évet, Shakespeare 52 éves korában halt meg. 

Annyit tudunk azonban, hogy halálát követően felesége, Anne és két lánya, Susanne és Judith örökölt utána, akik közül bár mindegyiknek lett gyereke, de azoknak nem lettek leszármazottai, így az egyenesági Shakespeare-vonal kihalt 1670-ben. 

Forrás: Shakespeare.org

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa