Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Kétezer éves emberi arcot találtak egy gyűrűben, a holografikus látvány megelőzi a korát
Borítókép:  Profimedia
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Különleges leletre bukkantak egy gazdag római asszony sírjában, már a temetkezés módszere is szokatlan.

Az olasz régészek egy rendkívül különleges ókori ékszerre bukkantak a közelmúltban, a figyelemre méltó leletet Aebutia Quarta római nemesasszony sírjában találták a Róma melletti Grottaferrata temetőben. A sírt 2000-ben fedezték fel, tanulmányozása pedig értékes betekintést nyújt az ókori római temetkezési gyakorlatába és a korabeli művészeti módszerekbe. 

A Hipogeum of the Garland nevű földalatti kápolna Aebutia Quarta és fia, Titus Carvilius Gemello maradványait rejtették. A sír két márvány szarkofágot tartalmazott az elhunytak nevével és virágfüzérekkel díszítve. A holttestek, különösen Gemello tetemének jó állapota megdöbbentette a régészeket, Róma múmiájaként is emlegetik. A testeket bebalzsamozták, ami arra utal, hogy nem a római hagyományok szerint folyt a temetés, hanem az akkoriban Rómában nagy népszerűségnek örvendő egyiptomi Ízisz-kultusz szerint.

Gemello balzsamozott holttestét lepelbe burkolták, és virággal borították be, ami azt jelzi, hogy a temetési ceremónia kivételes volt. 

Holografikus Gyűrű, ami egy emberi arcot rejt

A felfedezés legértékesebb darabja egy aranygyűrű, amelyet az anya, Aebutia Quarta viselt. A gyönyörű ékszer egy hegyikristály kabosont tartalmaz, a kő hátoldalán az elhunyt fiának aprólékosan kidolgozott mellszobrával.

A módszer élethű 3D illúziós hatást kelt, amely kristálylencsén keresztül nézve hologramnak tűnik.

A hagyományos technikáktól eltérően, amikor a kő külső felületére faragnak, ez az egyedi módszer mélységet és élethű hatást ad a képnek, valódi ősi kézműves mestermű.

A gyűrű nem csupán az ókori Róma fejlett művészi technikáiról tanúskodik, hanem a gyászt és az emlékezést övező kulturális szokásokra is rávilágít. A holografikus kép vélhetően a megtévesztésig hasonlíthatott szeretett fiára, aki 18 évesen halt meg. 

A holografikus képpel ellátott aranygyűrű, amit két évezred után elválasztottak tulajdonosától, jelenleg az olaszországi Museo Archeologica Nazionale di Palestrina-ban látható. A felfedezése ige nagy jelentőségű régészeti lelet, amely tovább gazdagítja az ókori római kultúra ereklyéit.

Titus Carvilius Gemello halálának oka egyelőre nem tisztázott, testén combcsonttörés és magas arzénszint jelei mutatkoztak, ami azt feltételezi, hogy vérmérgezésben vagy mérgezésben halhatott meg. 

Az édesanyja, Aebutia 40-45 éves kora között hunyt el, és egy vagyonos, arisztokrata úrhölgy lehetett. Selyemköntöst és drága, vörös színű, aranyszálakkal átszőtt parókát viselt, ujján pedig a különleges aranygyűrűt viselte.

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa