maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Vadim Pacajev/Alamy Live News/Profimedia

Nagyon érdekes nevei is voltak korábban sokak kedvenc strandételének.

Ha Balaton, ha strand, akkor lángos – ez gyakorlatilag mottójává vált több százezer, akár több millió magyarnak is, akik főleg strandszezon alatt fogyasztanak a világhírű finomságból. Leggyakrabban a sajtos-tejfölös kerül elő, mint lángosféle, de napjainkban már virsliset, juhtúrósat, csülköset is lehet kapni, ha olyat akarunk.

A lángos klasszikus értelemben vett street food, mint az amerikaiknál a hot-dog és a külföldiek körében egyébként hasonló népszerűségnek is örvend: akik Magyarországra látogatnak és megkóstolják a lángost, ódákat zengenek róla. Nem csak a strandokon, de a piacokon is nagy a népszerűsége, tényleg egy gyakran fogyasztott étel.

Egy jó lángost arról lehet megismerni, hogy egyszerre kellően vastag és ropogós, illetve a felülete nagyobb, hogy jó sok feltétet lehessen rá rakni. Az emberek azonban keveset tudnak a lángosról, pedig a magyar étellel kapcsolatban számos érdekesség felmerül, amit érdemes tudni.

Először is, már az 1700-es évekből vannak feljegyzések lángosról, ezek az első jelei az étel megjelenésének. Alapvetően a kenyérsütés elterjedéséhez köthető, a megmaradt kenyértésztából formáltak akkoriban lepényeket, amiket a kemence elejében sütöttek ki – ez lehetett az „előlángos”, a legelső formája.

A lángos, mint elnevezés egyébként az eredeti elkészítés módjára is utal, a láng szóból ered a kifejezés, amit eleinte parázson sütöttek, később alakult ki szokásként, hogy zsírban, majd bő olajban sütik ki. Régebben ráadásul különleges nevei is voltak a finomságnak: bodag, molnárpogácsa, pompos, kanvarjú, vakvarjú, dübbencs vagy langalló.

Az 1920-as évekre alakult ki a lángos igazi hódítása, a Balatonpart, a városi strandok, a piacok és a fesztiválok kedvenc ételévé ekkor vált igazán és ez a státusza azóta kikezdhetetlen. A külföldi utazóblogokból látszik, hogy a magyar turizmusban is fontos szerepe van egy jó lángosnak, amiről megjegyzik szép hazánkat.

A lángossal kapcsolatosan ráadásul két Guinness-rekord is felmerül: 2008-ban sütötték a legnagyobb lángost Mezőhegyesen, aminek 210 centiméter volt az átmérője és átlagosan 5 centiméter a magassága; 2013-ban pedig Zánkán a Vénusz állította fel az egyszerre, egy edényben sütött lángos világrekordját 115 darab lángossal.

Ha pedig rákívántál a lángosra, de nem tudod pontosan az elkészítését, mi segítünk:

(Forrás: Mindmegette)