maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia

Az egészségtelen ételek könnyen életfüggővé tehetnek minket, egy bizonyos baktériumnak különösen fontos szerepe van ebben a képletben.

Egy új tanulmány szerint bizonyos bélbaktériumok miatt válunk fogékonnyá a túlevésre és a nassolásra, ami miatt elhízunk. A megoldás azonban már a kezünkben van, a kutatók rájöttek, hogy ha mesterségesen növelik a Blautia nevű jótékony baktériumok számát az emésztőrendszerben, akkor megakadályozható a függőséget okozó étkezési attitűdök kialakulása.

Elena Martin-Garcia, a barcelonai Pompeu Fabra egyetem orvosa szerint napjainkban az ételfüggőséget nem tekintik hivatalos betegségnek. Tudományos körökben is alulértékelik azt a gyakori viselkedést, amikor valaki nehezen vagy egyáltalán nem képes leküzdeni a rágcsálnivalók, édességek iránti sóvárgását.  

A bél beszél az aggyal?

„Azt gyanítjuk, hogy a bél beszélget az aggyal, mely során megváltozik egyes agyi területek működése, például a prefrontális kéregé, amely részt vesz az önkontrollban" – mondta Martin-Garcia neurológus. 

A kutatók 88 embert választottak ki egy kísérletre, akik közül többen az egyértelműen ételfüggők voltak. A résztvevők nők és férfiak voltak vegyesen, átlagéletkoruk 48 év volt, 36-an az elhízott kategóriába tartoztak, 52 ember normál súlyú. 

Továbbá 103 olyan egeret is bevontak a vizsgálatba, amelyek kényszeres evőknek számítottak. (Ez a viselkedés a természetes körülmények között élő egerek között is felbukkan, a szakértők szerint genetika és a környezeti tényezők kombinációjának eredményeként.) Kiderült, hogy az egészségtelenül falánk egerek és emberek bélbaktériumai meglepő hasonlóságot mutatnak.

Ördögi kör

Azok, akik rendelkeznek erre vonatkozó genetikai hajlammal, elveszíthetik az evés feletti kontrollt, ha egészségtelen, elhízást okozó ételeket esznek. Ilyenek a magas zsír- és szénhidrát tartalmú ételek, mint például a cukros italok és desszertek, vagy a pizza, a sült krumpli, a hamburgert és a hot dog.

A kísérletben az egerek egy csoportja egészségtelen táplálékot kapott és mellé még csokoládét is. Rövid időn belül a rágcsálók körülbelül 22%-a kényszerevővé vált, valósággal megőrültek az ételért.

Ezután a kutatók olyan egereket kezdtek megfigyelni, amelyek  bélrendszerében - mesterséges úton - megemelték a jótékony baktérium, a Blautia szintjét és az ételfüggő egerek menüjével kínálták őket. Egyik állat sem lett kényszerevő.

Az emberi kísérletek a következő időszakban megmutathatják, hogy ha az ételfüggők szervezetében megemelik a nevezett baktérium szintjét, akkor visszafordíthatóvá válik-e a folyamat, azaz meggyógyulnak-e a betegek.

A bél és az agy közötti kapcsolat vizsgálata mostanában kiemelt figyelmet kap a kutatók körében. Dr. Mariana Byndloss, a Vanderbilt Microbiome Innovation Center társigazgatója szerint a tudósok egyre jobban értik, hogy a bélben lévő mikrobák hogyan befolyásolják az egészséget, de még a viselkedésünket is. 

Dr. Schwab Richárd belgyógyász, gasztroenterológus elgondolkodtató előadása "jó" és "rossz" baktériumokról, autoimmun betegségekről, az egészséges bélflóráról, helyes táplálkozási szokásokról szól, érdemes belehallgatni:

[[v]]

Forrás: NBC