Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Egy finn professzor utánajárt a finn-magyar nyelvrokonságnak, érdekes eredményre jutott
Borítókép:  Profimedia
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Megfagyott halak között kereste a megoldást. 

Mindannyian megtanultuk az iskolában, hogy a magyar nyelv a finnugor nyelvcsalád része. Ez a tény gyakran izgalmat kelt a diákokban, akik érdeklődve várják, hogy találkozzanak a magyarhoz hasonló nyelvvel.

Azonban amikor finn beszédet hallanak, sokan kételkedni kezdenek ebben a rokonságban, mivel az első hallásra nem tűnik nyilvánvalónak. A magyar nyelv eredetének kutatása régóta foglalkoztatja a nyelvészeket. Különösen a 19. század nemzeti romantika korszakában vált népszerű témává, amikor a nemzet fogalma kialakult és a tudósok próbálták meghatározni a magyar nyelv helyét a világ nyelveinek rendszerében.

A szakértők számos elméletet dolgoztak ki. Néhányan a keleti eredetet hangsúlyozták, mások a sumer nyelvvel való kapcsolatot keresték, míg megint mások minden nyelvet a magyarból igyekeztek levezetni. Hosszú kutatások után a hivatalos akadémiai álláspont végül megállapította, hogy a magyar nyelv a finnugor nyelvcsaládhoz tartozik, legközelebbi rokonai pedig a finn és az észt nyelvek. Bár vannak más, kisebb nyelvek is, mint például a manysi és a hanti, amelyeket ma már csak néhány szibériai törzs beszél.

Dr. Ilmari Ahonnen, a Helsinki Egyetem nyelvésze, szintén foglalkozott a témával. Felismerte a finn és a magyar nyelv közötti jelentős különbségeket. Míg a finn és az észt bizonyos mértékig kölcsönösen érthető, a finn és a magyar között ez nem igaz. Ahhoz, hogy kommunikáljunk, meg kell tanulnunk a másik nyelvét vagy egy közvetítő nyelvet kell használni. Azonban vannak alapvető szavak, amelyek meglepően hasonlítanak:

Käsi - Kéz
Silmä - Szem
Veri - Vér
Vesi - Víz
Mesi - Méz
Sarvi - Szarv
Voi - Vaj
Eläva - Eleven

 

Bizonyos hangváltozások is konzisztensen előfordulnak, például a P-F és K-H változások:

Pää - Fej
Pesä - Fészek
Pelkää - Fél
Puu - Fa
Kala - Hal
Kuulla - Hall

 

Egész mondatok is hasonlóak lehetnek:

Jään alla talvella elävät kalat uiskentelevat.

Jég alatt télen eleven halak úszkálnak.

 

A szavak és a nyelvtani hasonlóságok alapján a szakértők végül arra a következtetésre jutottak, hogy a magyar nyelv a finnugor nyelvcsalád része. A finn a finn ághoz, míg a magyar az ugor ághoz tartozik. Ezért, bár a finn és a magyar nem kölcsönösen érthetőek, a nyelvrokonság tudományosan megalapozott. A finn nyelv tanulása hasznos lehet, mivel északi barátaink sok szempontból előttünk járnak, és talán a nyelvük is hozzájárul sikerükhöz.

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa