maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  ©Twentieth Century Fox film: Cleopatra/Profimedia
Maxinewz

Sokan Elizabeth Taylor után képzelik el a gyönyörű uralkodónőt, ám a valóság egészen más lehet.

Sokan azt hiszik, hogy a világtörténelemben csupán egyetlen Kleopátra uralkodott Egyiptomban, ám az igazság az, hogy számos Kleopátra nevű uralkodója volt Egyiptomnak. Az a Kleopátra, akit mi ismerünk, és popkulturánk szerves része, a sorban a hetedik volt. Hivatalos néven VII. Kleopátra Philopatór, vagy ahogy később hívták

Cleopatra Thea Neotera Philopatór kai Philopatrisz.

Időszámításunk előtt 69. és 30. között uralkodott egy olyan Egyiptomban, ami már a Római Birodalom markában volt részben. Ő volt a híres Ptolemaida-dinasztia utolsó tagja, és őt tartják sokan az utolsó fáraónak is Egyiptom földjén. Ám az utolsó állítás azért hamis, hiszen utána is a római uralkodók Egyiptom, a piramisok földjének fáraóinak tartották magukat, fel is vették ezt a címet az uralkodásuk alatt. Kleopátra egy nagyon híres családból jött, hiszen a Ptolemaidák ősei közvetlenül szolgálták még Nagy Sándort, a világhódítót.

Kleopátra azonban sokkal jobban kapcsolódott Egyiptom földjéhez, az írások szerint ő volt az első a dinasztiából, aki folyékonyan beszélt egyiptomi nyelven.

A világtörténelem legismertebb alakja.

Nincs nála híresebb az ókori történelemből, és a sorsa több római császár sorsával is összefonódott, négy gyereke is született a császároktól, akik közül Caesar fiát később ki is kiáltották Egyiptom fáraójának, de már a függetlenségét őrizgető Egyiptom utolsó másodperceiben. Uralkodása nem is tartott sokáig, később azonban Marcos Antoniustól született gyermekeit Rómába vitték, őket pedig Octavia nevelte fel, Antonius özvegye.

Kleopátrát számtalan színésznő keltette életre a filmvásznon, a leghíresebb pedig 1963-ból Elizabeth Taylor, nem is csoda, hogy generációról generációra a híres színésznő alakítása határozza meg, hogy képzeljük el valójában, hogy néz ki a híres uralkodó, akinek sírját már évtizedek óta keresik, de korábban az egyiptomi csúcsrégész Záhi Havássz úgy nyilatkozott, hogy olyan helyen van a sír, a víz alatt, amelyet lehetetlen megközelíteni.

De hogy nézett ki valójában Kleopátra?

A Daily Mail közölte a képeket, amelyeket egy kutatócsoport alkotott meg több korabeli ábrázolást is felhasználva, többek között egy kétezer éves műtárgyat. Az eredmény pedig egy vegyes etnikumú, gyönyörű nő. Az új ábrázolás teljesen ellentmond ez addigi képeknek, ahogy elképzeltük a híres uralkodónőt.