maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Pixabay

A vízforralás nem csodaszer, komolyabb szennyeződés, fertőzöttség esetén alig nyújt védelmet. Rossz ötlet hamis biztonságérzetbe ringatni magunkat.

Gyerekkorunk óta belénk rögzült, hogy forralással az ételek, italok fogyaszthatóvá válnak. Ez azonban egyáltalán nincs így, ha például egy patak- vagy folyóvíz, esetleg az otthoni csapvíz speciálisan szennyezett, akkor a 100 fokra melegítéssel sem oldjuk meg a problémát.

Az ólom, arzén, klór és más efféle anyagok például forralással nem tüntethetők el a vízből. Ezekhez már különlegesen hatékony otthoni szűrőkre, vagy akár ipari tisztításra van szükség, nem szabad tehát hamis biztonságérzetbe ringatni magunkat.

Tény ugyanakkor, hogy legalább egy percig tartó forralással a kórokozók jelentős részétől megszabadulhatunk. Ha tehát az ivóvizünkben „csupán” baktériumok, vírusok, egysejtűek vagy más efféle nemkívánatos élőlények laknak, azok ellen a forralás megfelelő fegyver lehet.

Érdemes azért többféle védelmi eszközt alkalmazni, mert a felsorolt „ellenségek” igencsak fifikásak. A baktériumokkal például képesek végezni a klóros fertőtlenítő szerek, de a mikroszűrőkön (ez 1 mikron alatti finomságot jelent) egy részük már képes átcsúszni, illetve az UV-sugárzás sem öli meg mindegyiket, némelyik fajnak nagyobb dózisra lenne ehhez szüksége.

A forralás során tehát ezeket az élő szervezeteket a hő segítségével roncsoljuk, ártalmatlanítjuk. De meg sem közelítjük vele például a pasztörizálás hatékonyságát, amely meghatározott ideig, meghatározott hőmérsékleten való kezelést jelent.

A tejet például 30 másodpercig 65 Celsius-fokon hőkezelik, vagy akár 2 percen keresztül 138 Celsius-fokon. Egy tanulmány szerint az egysejtű parazita Cryptosporidium fertőzésképtelenné válik már csupán 5 másodpercig tartó 72 Celsius-fokos kezelés hatására.

Ez azért jó hír, mert ez a parazita okozza például „az utazók hasmenésének” is nevezett fertőzést, hiszen többnyire fertőzött víz fogyasztásával terjed. Az erős szervezet egy hasmenéssel megússza a dolgot, de legyengült immunrendszer esetében életveszélyes állapot is kialakulhat.

Vajon a forralás elpusztítja a baktériumokat?