Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Akár 150 évig is élhetünk, ha beválik ez az őssejtekkel kapcsolatos elképzelés
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az őssejtek megértése és tervezett felhasználása új korszakot hozhat el az emberiség történetében.​

A világ folyton változik, a fejlettebb országokban egyre hosszabb ideig élnek az emberek, közben csökken a születések száma, ami azt jelenti, hogy a szociális ellátás katasztrófája már a következő évtizedekben bekövetkezhet. Ez a felismerés hozta el az úgynevezett hosszú élet tudományának hajnalát, amelynek célja az időskor fogalmának átértékelése és az egészséges öregedés lehetőségének megteremtése. 

A Közel-Kelet már most is jelentős összegeket fektet be a hosszú élettartam tudományába, a kutatók szerint reális cél, hogy a közeljövőben az emberek jelentős része megélje a 90. születésnapját. 

Sokan azonban szkeptikusok azzal kapcsolatban, hogy a jelenleg tapasztalható speciális kezelési központok korlátozott elérhetősége, a szakorvosok elégtelensége és a külföldi munkaerőre való túlzott támaszkodás valóban megfelelő terepet biztosít-e ehhez a vízióhoz.

A folyamat azonban már elkezdődött, az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint a 60 éven felüliek száma 2050-re megduplázódik, 2100-ra pedig megháromszorozódik.

Ez alapvetően jó hír és a tudomány továbbra elszántan dolgozik a halálos betegségek korai diagnosztizálásán és gyógyításán, például a rák, a cukorbetegség és a különböző szívbetegségek kezelésére vonatkozóan. Ám az idős kornak ára van, és komoly kihívásokat jelent a társadalom számára.

A megoldást egy Dr. Frank Lipman nevű orvos a funkcionális gyógyászat elterjedésében látja. Szerinte az életmódbeli döntések jelentős szerepet játszanak abban, hogy meddig élünk, és amint jobban megértjük genetikánkat és a betegségekre való hajlamainkat, máris közelebb kerülünk az egészséges öregedés megoldásához.

Őssejteknek köszönhetően akár 150 éves korig is élhetünk?

Dr. Frank Lipman szerint az egészségügy fejlődésével a 120 éves életkor már elképzelhető perspektívává vált. 

A biológiát, genetikát, idegtudományt és táplálkozási ismeretek hasznosító „biohackelés” akár idős korban is javíthatja a fizikai és szellemi teljesítményt.

Már ma is léteznek olyan eszközök vagy akár bőr alá ültethető chipek, amelyek valós idejű, folyamatos egészségügyi felügyeletet végeznek a testünkben. Az adatokat a szakemberek a mesterséges intelligencia segítségével vizsgálják, így azonnal észreveszik, ha kóros folyamatok indulnak be a szervezetünkben

Lipman úgy véli, ezek a módszerek utat nyithatnak a betegségek korai felismerése és az extrém hosszú élet felé. 

A dél-afrikai orvos, aki több New York Times bestseller szerzője is egyben, az őssejtkutatásban látja a legnagyobb előrelépést.

„Az őssejtek kutatásának gyors fejlődése azt sugallja, hogy az emberiség teljes mértékben képes túlélni, sőt a jelenlegi várakozásokat meghaladóan a század végére a 150 éves életkor lesz a norma”

– véli Frank Lipman.

Forrás: National News

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa