Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
 Ősi víziszörny kétméteres, rettegést keltő koponyája került elő: tökéletes állapotban maradt fenn, minden részlet látható a videón
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A világ legismertebb természetfilmese is elragadtatva nyilatkozott a leletről.

2023-ban a tudományos világ megrendült egy 150 millió éves plioszaurusz koponya felfedezése nyomán. Ezt a hatalmas fosszíliát a Jurassic Coast mentén, egy 12 méteres sziklafalból emelték ki, és a koponya mérete és állapota rögtön a figyelem középpontjába került.

Ez az ősi tengeri hüllő, amelynek harapóereje még a Tyrannosaurus rexét is túlszárnyalhatta volna, most a Guinness Rekordok Könyvében is helyet kapott, méltán kiérdemelve a világ legteljesebb plioszaurusz koponyájának címét.

A "SeaRex" Csodája

A "SeaRex" névre keresztelt plioszaurusz koponya felülete 95 százalékban épen maradt, ami egyedülállóvá teszi a maga nemében. Szinte minden eredeti csontja megmaradt, beleértve a 130 tüskés fogat is, amelyek úgy illeszkednek egymáshoz, mint 150 millió évvel ezelőtt. Dr. Judyth Sassoon, a Bristoli Egyetem plioszaurusz-szakértője lenyűgözve nyilatkozott:

"Rengeteg olyan anatómiai részletet tartalmaz egyetlen példányban, amelyek más példányokban csak részben maradtak meg."

A koponya felfedezése Phil Jacobs nevéhez fűződik, aki a dorseti tengerparton bukkant rá az ősi hüllő ormányára.

Az Óriás Tengeri Szörny Története

A koponya kiemelésének kihívásait a BBC műsora, az "Attenborough And The Giant Sea Monster" részletesen bemutatta. Sir David Attenborough, a természetfilmek legendás alakja is elragadtatással beszélt a felfedezésről:

"Ez az egyik legnagyobb koponya, amit valaha is láttam."

A koponya most a dorseti Kimmeridge-ben található Etches-gyűjtemény büszkesége. Steve Etches, a gyűjtemény tulajdonosa úgy vélekedik, hogy ez az egyik legfontosabb példány, amely valaha előkerült a kimmeridge-i agyagból, és világszerte az egyik legjobban megőrzött példány. Az Etches-gyűjtemény jelenleg adományokat gyűjt a "SeaRex megmentésére", mivel hiszik, hogy a partvidék még sok titkot rejthet.

forrás: iFLScience

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa