Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
 Van egy hely a Földön, ahol folyamatosan villámlik, a helyiek különös legendát szőttek a jelenség köré
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Óránként több száz villám csap le egy venezuelai vidékre, egyszerre félelmetes és lenyűgöző látvány.

A Catatumbo-villám egy különleges meteorológiai jelenség, amely a Catatumbo és a Maracaibo-folyó torkolatánál látható, Venezuelában. A világ legintenzívebb és leglátványosabb villámvihara évente több mint 260 éjszakán át tart, alkalmanként akár tíz órán keresztül. Gyakran előfordul, hogy hatvan perc leforgása alatt 280 villám világítja meg az éjszakai víztükröt.

A ménkűvihar szinte egész évben megfigyelhető, de május és november között van a legerősebb időszak. Ilyenkor a villámok annyira gyakoriak és erőteljesek, hogy akár több száz kilométerről is láthatók, és 1 millió volt feszültséget is elérhetnek.

A Catatumbo-villámokat az egyedi helyi időjárási körülmények okozzák. 

A Maracaibo-tó környékén uralkodó állandóan meleg és nedves levegő keveredik az Andok hegységéből érkező hideg levegővel, ami erős konvekciós áramlatokat idéz elő. Ezek az áramlatok eredményeznek heves zivatarokat és intenzív villámlást a térségben.

Évszázadokkal ezelőtt a hajósok a Catatumbo-villámokat használták navigációs pontként, mivel a villámlások fénye messziről látható volt. A folyamatos csapkodás mindazonáltal hozzájárul a légkör fokozott ózontermeléséhez, villámláskor ugyanis a felszabaduló energia megbontja az oxigénmolekulákat, amelyek újra kombinálódva ózont képeznek.

A látvány igazán lehengerlő, nem csoda, hogy a különleges természeti jelenség turisztikai látványossággá vált, és sok látogatót vonz a térségbe.

A helyiek már megszokták, hogy szinte folyamatosan villámlik

A környéken élők büszkék a különleges természeti jelenségre, ugyanakkor már teljesen megszokták azt. A helyiek kisgyermekek is tisztában vannak a veszélyekkel, mindenki betartja az óvintézkedéseket, minden házon van villámhárító, habár a legveszélyesebb, legtöbb villámmal sújtott övezetbe nem merészkedik senki.

A halászok azonban sokszor a pokolba kívánják az egészet. A Maracaibo-tó ugyanis gazdag halállománnyal rendelkezik, ami biztos megélhetést kínálna számukra. A gazdák is tehetetlenül szemlélik az eget, vihar esetén kénytelenek elhalasztani a munkát az egyébként rendkívül termékeny talajon.

Számos legendát ihlettek a villámok

A Guajiro őslakosok szerint a Catatumbo-villámok egy istennő haragját tükrözik, aki azért küldi a villámokat, hogy elűzze a rossz szellemeket és megtisztítsa a területet. A villámok így a megtisztulás és a védelem szimbólumaivá váltak a helyi közösségek számára.

Egy másik legenda szerint a villámok a mennyei harcosok csatáit ábrázolják, akik a jó és a rossz erői között küzdenek az égben. A villámok fénye és hangja a csaták intenzitását tükrözi, és a helyiek hiszik, hogy ezek a harcosok védelmezik őket a gonosz erőktől.

Egy romantikus mítosz szerint a Catatumbo-villámok egy szerelmespár szellemeinek könnyei és sóhajai, akik tragikusan elváltak egymástól. A villámok a pár örök szerelmét és fájdalmát jelképezik, és az égbolton keresztül üzennek egymásnak.

Van egy olyan legenda is, amely szerint egy hatalmas kincs van elrejtve a Catatumbo-folyó mélyén. A villámok fényével próbálják megmutatni a bátor keresőknek az utat a kincshez, de csak a tiszta szívűek találhatják meg azt.

Forrás: AO

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa