maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia
Maxinewz

A legnagyobb piramis nem Egyiptomban található, de a legtöbb ókori építménynek sem az észak-afrikai ország ad otthont.

Nem ejthetjük ki Egyiptom nevét anélkül, hogy ne gondolnánk szinte azonnal a piramisokra. Ezek a több ezer éves építmények az észak-afrikai város leglátogatottabb látványosságai, történetük a mai napig tartogat meglepetéseket. 

Egyiptomban évente átlagosan több mint 9 millióan keresik fel a piramisokat, ehhez képest jóval kevesebben tudják, hogy a világ számos egyéb területén is láthatók még jellegzetes, négyszögletes alapú ősi építmények. 

A maja, azték és más ősi közép-amerikai civilizációk is építettek piramisokat. 

Ott van például a Chichen Itzá-i Kukulkán piramisa, a Teotihuacan-i Nap és Hold piramisai, ami a majáké. Az andokban élő olyan közösségek, mint az inkák, szintén építettek piramisokat. Emellett Kínában is találhatók piramisok, főként Shenszi tartományban.

A Peloponnészoszi-félszigeten található Hellinikoni piramis az egyik példa a görög piramisokra, de ezek kevésbé ismertek és kisebbek is az egyiptomi piramisoknál. Ha már itt tartunk, érdemes megemlíteni a Római Birodalom idején épült Cestius-piramist is, ami Rómában található és egy kisebb, fehér márvány építmény, egy nemes síremléke. 

A legtöbb piramis Afrika harmadik legnagyobb országában van

Ha ősi piramisokról van szó, akkor a mennyiség szempontjából Szudánnal nem vetekedhet egyik ország sem. Szudánnak közel 250 piramisa van, míg Egyiptomnak nagyjából 138. Tény azonban, hogy a Szudán keleti sivatagában található Meroe piramisok, amelyek a núbiai piramisok részét képezik, sokkal később épültek, mint Egyiptom világcsodái.

A magyar történelemkönyvek nem térnek ki rá, de Szudán sok évvel ezelőtt három kusita királyságnak adott otthont, amelyek a Nílus menti területeket uralták i.e. 2600 és i.sz. 350 között. Az első királyság fővárosa Kermában volt i.e. 2600 és 1520 között. A második Napatában volt i.e. 1000 és 300 között, az utolsó királyság pedig Meroë körül i.e. 300 és i.sz. 300 között.

Nagy különbség van a piramisok mérete között

Egy átlagos kusita piramis 10 és 30 méter közötti magasságot ér el, míg egy egyiptomi piramis akár 137 méteres is lehet, ez a híres Gízai Nagy Piramis, azonban korántsem ez a legnagyobb.

Ha a világ legnagyobb piramisát szeretnénk látni, akkor a bolygónk másik felére kell utaznunk. Mexikó szívében egy több mint 2000 éves ősi csoda magasodik, amely mellett még a gízai nagy piramis is eltörpül. Cholula Nagy Piramisa kolosszális, 500 méter széles és 67 méter magas műemlék, alagutak labirintusát rejti, amelyek nyolc kilométeren keresztül húzódnak a felszíne alatt. Ez a valaha épített legnagyobb térfogatú piramis, és egyesek szerint ez a valaha emberi kéz által készített legnagyobb emlékmű is egyben. 

A különleges építménybe be is nézhetünk:

Forrás: Issuu