Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
A második világháborúban egy elefánt is harcolt, a borzalmak ellenére hihetetlenül hosszú ideig élt
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Az elefántot fiatal kora óta kemény munkára fogták, majd megjárta a háborút is.

A hatalmak közötti erőfitogtatásnak és kegyetlenségnek nincs határa, a mai napig képeznek ki állatokat kémkedésre, küzdelemre, elrettentésre. Lin Wangnak hívták azt az elefántot, amely a második világháborúban harcolt és amely a rugalmasság, az erő, az állatok és az emberek közötti mély kötelék szimbólumává vált. Akarata ellenére.

Lin Wang teherhordásra használt állatból ünnepelt háborús hőssé vált, majd állatkertben dédelgetett közéleti személyiség lett. Története nem csupán egy mese a túlélésről, hanem egy korszak szellemét bemutató rendkívüli események sorozata. 

Az elefánt 1917-ben született Délkelet-Ázsiában, életét fiatal korától kezdve a kemény munka határozta meg. A második világháború alatt elhurcolták a japán katonák és rönkök, súlyos felszerelések szállítására használták, majd sorsa 1943-ban vett jelentős fordulatot, amikor Mianmarban lefoglalták a Kínai Expedíciós Erők. Ezzel új fejezet kezdődött az életében, a kínai hadsereg oldalán többször is csatába küldték.

Lin Wangot a háború után a Kuomintang csapataival együtt Tajvanra telepítették. Itt vált háborús elefántból a béke és a kitartás szimbólumává. A háborúban tanúsított bátorságáért kitüntetést is kapott, majd egy állatkertben helyezték el, végre nyugodtabb, kényelmesebb körülmények között. 

Az elefánt a háború után még hoszú, boldog életet élt

Az elefántbika hamar az állatkert ikonjává vált, külföldről is vonzotta a látogatókat. Szelíd természete és a gondozóihoz való hálás kötődése révén a születésnapjai is nyilvános események lettek.  

Az állatot eredetileg három társával együtt vitték Tajvanra 1947-ben, ahol egészen 1954-ig szolgált, mielőtt átadták a fővárosi állatkertnek. Másik két társa nem élte túl a körülményeket. Lin Wang az állatkertben kapta a nevét, mert az addig használt Ah Mei név az intézmény igazgatója szerint túl nőies volt, nem illett a háborús hőshöz.

2003 elején Lin Wangnál ízületi gyulladást diagnosztizáltak a bal hátsó lábán. Ettől kezdve visszautasította az ételt, állapota romlani kezdett, végül február 26-án meghalt.

Kivételesen hosszú életet élt, 86 éves korában pusztult el, így ő volt a legidősebb fogságban tartott elefánt az egész világon. Nagyszabású temetést tartottak a tiszteletére, amely hetekig tartott és több tízezer ember vett részt személyesen a gyászszertartáson. Napjainkban életnagyságú szobor őrzi az emlékét a tajpeji állatkertben. 

A legtöbben úgy emlékeznek az elefántra, mint a rugalmasság megtestesítőjére, a hídra, amely különböző korokat és kultúrákat kötött össze, az emberek és az állatok között kialakuló mély kapcsolatok szimbóluma lett.

Lin Wang 79. születésnapi bulijáról készült videó bejárta a világot:

Forrás: PA

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa