Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Innen tudhatod, hogy mindjárt beléd csap a villám – Egyértelmű jelek, hogy menekülni kell
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A villámcsapás veszélyes és fájdalmas, akár halálos is lehet, ezért nem árt tudni, melyek az egyértelmű előjelei.

A mennydörgés annak a biztos jele, hogy néhány másodperccel korábban villám sújtott le valahová a közelben. De azt vajon meg lehet jósolni előre, hogy mikor és hol fog villámlani? A válasz az, hogy igen, több előjele is van annak, ha másodperceken belül beüt a ménkű. 

A gomolyfelhők általában nem tűnnek veszélyesnek, ez azonban csak akkor igaz, ha fényes, tiszta égbolton jelennek meg, valahol a távolban. Ám ha ezek a felhők vihar idején vagy szürke égen láthatók, abból biztosan villámlás lesz. 

Közelben lecsapó villámlásra akkor is számíthatunk, ha a távoli villanások és az azt követő mennydörgés között egyre rövidebb idő telik el. Ilyenkor fokozatosan közeledik felénk a vihar és ideje fedezéket keresni.

Égnek áll a hajunk villámlás előtt

Közvetlenül a villámlás előtt statikus energia tölti meg a levegőt, emiatt a hajszálaink az égnek merednek. Ha ránézünk a karunkra, láthatjuk, hogy a feláll rajta a szőr. Eközben bizsergető érzés jelenik meg a testünkben, különösen a végtagjainkban.

Ilyenkor már csak néhány másodperc marad, hogy biztonságos helyre húzódjunk. A nyílt vízen, csakúgy, mint a sík terepen, fokozottan ki vagyunk téve a villámcsapásnak. A víz vonzza és jól vezeti az áramot, az áramütés veszélye akkor is fennáll, ha nem közvetlen belénk, hanem tőlünk távolabb csap le a villám.

Szakértők szerint ha nem sikerül védett helyre menekülnünk, próbáljunk minél alacsonyabb pontot keresni, de semmiképpen se hasaljunk le a földre. Minél kisebb felületen érintkezünk a talajjal, annál jobb.

Fémes íz a szájban

Akikre korábban már lesújtott az istennyila, utólag azt mesélték, hogy fémes ízt éreztek a szájukban közvetlenül a villámcsapás előtt. Az elektromos stimuláció ugyanis fémes ízt okoz.

Jellegzetes illatok

Az ózonnak, az esőzés utáni szagnak (amelyet gyakran a klór szagához hasonlítanak) összetéveszthetetlen illata van. A levegőben lévő ózon illatát elektromos kisülés okozza, ami azt jelentheti, hogy a villám már lecsapott a területre, de ez nem jelenti azt, hogy nem csap le még egyszer.

Izzadás, szédülés

Aki egy viharban úgy érzi, hirtelen szédülni vagy izzadni kezd, legjobb, ha azonnal bemegy a legközelebbi épületbe. Az elektromos töltés ugyanis zavarja az idegrendszert és felmelegíti a testet, ami hirtelen hőségérzet és szédülést okozhat.

Zümmögés is jelezheti a közelgő villámcsapást

Vannak, akik zümmögést hallottak villámcsapás előtt, a hang a közelben lévő fémtárgyakból eredt. Ilyen esetben tilos megérinteni ezektől a tárgyaktól legjobb minél távolabb menni. 

 

Forrás: MichiganLightning

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa