maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia
Maxinewz

Délkelet-Ázsia kincseit rejtették el a Fülöp-szigeteken a második világháború végén.

A Fülöp-szigeteken található háborús zsákmányból származó rejtett kincsről szóló pletyka azóta terjed, hogy Yamashita megadta magát a Szövetséges Erőknek. Miután 1945-ben az altábornagy elveszítette a manilai csatát, a fülöp-szigetiek számára a második világháború véget ért.

A legenda szerint azonban Délkelet-Ázsiában milliárdos értékű, elrejtett arany vár arra, hogy végre megtalálják.

Az Arany Liliom egy második világháború idején megszervezett hadművelet volt, ahol a japán birodalmi hadsereg drágaköveket, arany Buddhákat, érméket és nemesfémeket zsákmányolt Délkelet-Ázsia egész területéről. A zsákmány ezután a Fülöp-szigetekre érkezett.

A háború vége felé azonban az amerikaiak elkezdték megszerezni az irányítást a Csendes-óceán felett, így a zsákmány védelme érdekében Chichibu herceg, Hirohito császár testvére földalatti tárolóhelyeket építtetett a Fülöp-szigeteken, hogy elrejtse a háborús zsákmányból származó ládákat.

Miután az atomháború megszűnt Japánban, elkezdődött a hidegháború korszaka. Vannak olyan legendák, melyek szerint az Egyesült Államok és Japán írásos megállapodást írt alá, hogy a kincs Japáné lesz, mintegy kárpótlásul a milliónyi halálos áldozatért cserébe. Az elmélet népszerűsítői úgy vélik, az összes aranyat a felszínre hozták és ez lehet az oka annak, hogy Japán gazdasága olyan gyorsan talpra állt az az atomháború után.

A zsákmányról szóló pletykák sok kincsvadászt vonzottak a Fülöp-szigetekre. Az egyik ilyen kincsvadász Rogelio Roxas volt, aki valóban felfedezte a Yamashita aranyának egy részét. Rogelio a Fülöp-szigeteki hadseregben szolgált, mielőtt az 1970-es években hivatásos kincsvadász lett és egy csapatot szervezett, hogy elkezdjék kiásni Yamashita aranyát. Találtak is egy kamrát, tele aranyrudakkal. Manilától északra egy barlangban ráleltek egy óriási arany Buddha-szoborra is, amelyben drágakövek voltak elrejtve.

A felfedezésnek azonban nem örülhetett sokáig a volt katona, mert a Fülöp-szigetek akkori elnöke, Ferdinand E. Marcos letartóztatta, minden aranyát elkobozta és megkínozta. Majd miután kiengedték a börtönből, gyanús körülmények között meghalt.

Roxas családja 1988-ban pert indított Marco elnök ellen és nyolc évvel később a bíróság 22 milliárd dollárnyi jóvátételt ítélt meg Roxas rokonainak.

A kincs többi része állítólag továbbra is a föld alatt van, valahol a Fülöp-szigetek területén.

Forrás: PA