Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Tilos zsiráf hátán ülve horgászni? Nevetséges törvények, amiket be kell tartani Amerikában
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Furcsa törények vannak érvényben Amerika különböző államaiban, ezeket egytől egyig be kell tartani. 

Az Egyesült Államok sokszínűsége nem csak a társadalom különbözőségeiben mutatkozik meg, hanem a törvényalkotásban is. 

Georgia államban törvény tiltja a káromkodást holttest közelében

Georgia állam népszerű filmforgatási helyszín, itt készült többek között a The Walking Dead és a Stranger Things. A világ egyik legismertebb üdítőital-márkáját, a Coca-Colát a fővárosban, Atlantában alapították és itt zajlottak az 1996-os nyári olimpiai játékok is. Évente sok ezer turista utazik az őszibarackjáról is híres államba, közülük sokan elcsodálkoznak az állam ma is hatályban lévő, kissé megmosolyogtató törvényein. 

Acworth városban például minden lakosnak rendelkeznie kell gereblyével, de tiltja a törvény, hogy bárki zsiráfot kössön egy telefonoszlophoz vagy utcai lámpához. 

Georgia városban tilos trágár szavakat használni holttest közelében, de Quitmanben is megbüntetik azt, akinek a csirkéje átkel az úttesten. Jonesboróban egy rendelet szerint tilos azt mondani, hogy „Oh, boy!” (Ó, fiú!), Mariettában pedig kötelező illemszabályként bevezették, hogy tilos autóból vagy buszból kifelé köpködni, ám teherautóból megengedett.

Hawaiin megbüntetik azt, akinek nincs csónakja

Hawaii az Egyesült Államok legszegényebb, sokak szerint egyben legszebb állama. Kevesen tudják, hogy pénzbírsággal sújthatják azt a helyi lakost, akinek nincs saját, vízi közlekedésre alkalmas járműve. 

Az egész állam területén tiltott tevékenységnek minősül, ha valaki tetoválást kér a füle mögé vagy a szemhéjára, hacsak nincs egy engedéllyel rendelkező regisztrált orvos a helyszínen.

Idahóban nincsenek vasárnap búcsúk

Idaho állam éppúgy ismert a burgonyájáról, a pisztrángjairól és drágaköveiről, mint az érintetlen, mesés tájairól. Azonban kevesen tudják, hogy bármilyen vonzó ötletnek is tűnik, a lakók nem horgászhatnak zsiráf hátáról. 

Idahóban, ha valaki betöltötte a 88. életévét, akkor többé nem pattanhat motorra, de az ajándékozás is szabályokhoz kötött: a férfiak nem adhatnak a szerelmüknek olyan bonbont vagy más édességet ajándékba, ami nincs legalább ötven font súlyú (2,3 kg). Ezek után talán már meg sem lepődünk azon, hogy a vasárnapi körhintázás is bűncselekménynek minősül.

Illinois törvényei is szigorúak

A megmosolyogtató törvények versenyében Illinois biztosan dobogós lenne, az USA ötödik legnépesebb államában ugyanis tilos angolul beszélni, a hivatalosan elismert nyelv az „amerikai". Des Plaines városban az eladó táblákkal ellátott taligát nem szabad fához láncolni. Eurekában pedig nem csókolhat meg nőt a nyílt utcán az a férfi, akinek bajusza van. 

Evanston is egy fura hely, ott ugyanis törvény tiltja az autóban való átöltözést, kivéve tűz esetén. 

Illinois államban valamiért az állatvédelmi törvények közé bekerült egy különös passzus, miszerint tilos meggyújtott szivart adni kutyának, macskának vagy más, háziállatként tartott állatnak.

Kenilworthben a kakasokra nagyon kell vigyázni, ha ugyanis a lakott területtől 300 méternél közelebb kezd el kukorékolni egy baromfi, a tulajdonosát felelősségre lehet vonni. 

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa