Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Kivágták a misztikus kelta tündérfát, tönkrement az autógyár
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A kelta kultúrában a fákat különleges lényeknek tartották, Írországban sokan ma is ezt a nézőpontot képviselik.

A kelta fakultusz egyedülállóan különleges lényekké tette a vastag törzsű, ég felé nyúló, lombos élőlényeket. Legfontosabb fának a tölgyet, az ég istenének növényét tartották. Azt hitték, hogy a fák az őseik, ezért kultikus helyeket építettek a tölgyesekben, és a druidák ide visszavonulva vívták utolsó harcaikat a keresztények ellen.

Hasonló tisztelet övezte a galagonyát is a kelták a korában. Feljegyzések szerint a kelták a tél és a sötétség isteneként tisztelték ezt a kisméretű fát. 

Májusban Írország-szerte pompázik a fehér, édes illatú galagonyavirág, ami a vidék jellegzetes növénye. Sokszor egy-egy galagonyabokor egyedüli őrszeme a mezőn legelésző teheneknek és juhoknak, szinte ikonikusnak tekinthető.

Az elmúlt évszázadokban gyakran előfordult, hogy ha egy út mentén galagonya kezdett nőni, az utat elterelték, hogy a növénynek ne essen baja.

A kelta hagyományok ma is élnek.

1954-ben arról számoltak be a hírek, hogy az egyik ír kisváros, Sligó lakói között elterjedt egy pletyka, miszerint a városban meghalt három fiatal tragédiáját az okozta, hogy a helyi plébános az egyik magányos galagonyabokrot kivágatta. Sokan szerint az ősök haragja csapott le amiatt, hogy a plébános a bokor helyére egy keresztény emlékhelyet építtetett.

1999-ben Clare megye tanácsa nem volt ilyen szűklátókörű és az országos útépítési hatóság engedett a helyiek kívánságainak. Eddie Lenihan író, néprajztudós vezetésével megállapodtak abban, hogy mégsem vágnak ki egy, a kelta kultúrában különlegesnek tartott galagonyát. Az útépítés tervezőit azzal sikerült meggyőzni, hogy a néphit szerint ez a fa szolgált a tündérek találkozási helyéül.

Egy autógyár igazgatója nem tisztelte a kelta kultúrát.

A DeLorean autógyár vezetősége fittyet hányt a helyi munkások tiltakozására, amikor meglehetősen látványos módon maga John DeLorean elnök vágott ki egy magányos galagonyafát, hogy megkönnyítse luxusautó-gyárának felépítését a Belfast melletti Dunmarryban. Az autógyár hamarosan csődbe is ment.

Magyarországon az utóbbi években számos kelta leleltre bukkantak a régészek. Az évszázadokkal ezelőtt vadállatokban, vizes élőhelyekben és fákban gazdag Solymár környékén is éltek kelták, az ő kultúrájukba, mindennapjaikba enged betekintést az alábbi videó:

 

Forrás: Irishcentral

 

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa