Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Egérkaka az őrölt kávéban, rovarlábak a bébiételben – Amerikában megengedőek a szabályok
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az amerikaiak rengeteg kávét isznak, ezzel együtt számos rovarlábat nyelnek le minden nap.

Rovarok a kávéban, peték a lekvárban? Jól tudjuk, hogy az Egyesült Államokban az élelmiszereket érintő higiéniai előírások megengedőbbek, mint hazánkban. A témában az Itt van Amerika Youtube-csatorna házigazdája, Gombos Edina is mesélt már meglepő érdekességeket. 

„Gazdaságilag nem éri meg olyan nyersanyagokat termeszteni, betakarítani és feldolgozni, amelyek teljesen mentesek a nem veszélyes, természetesen előforduló, elkerülhetetlen hibáktól" – ezt nyilatkozat az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) arra a kérdésre, hogy miért lehet bizonyos mennyiségű patkányszőr az amerikai gyerekek kedvenc tízóraijában, a mogyoróvajas szendvicsben.

Mivel elvileg nincs mód arra, hogy megszabaduljunk minden olyan élőlénytől, amely az élelmiszer-feldolgozó láncban előfordulhat, az FDA szabványokat hozott létre az élelmiszerhibák minimálisra csökkentésére.

Az őrölt kávébabban az FDA engedélyezi, hogy kilogrammonként átlagosan 10 milligramm állati ürülék legyen. A babnak akár 4-6%-a is lehet rovarfertőzött vagy penészes. 

A borsot nemcsak a fűszernövény teszi fekete színűvé Amerikában, minden teáskanálnyi mennyiségben több mint 40 rovardarab és egy kis rágcsálószőr is lehet.

A mogyoróvaj az egyik leginkább ellenőrzött élelmiszer az FDA listáján, ebben 100 grammonként átlagosan egy szál egér- vagy patkányszőr lehet, és 30 rovar testrész, beleértve a lábakat, fejeket, apró csápokat is.

A különböző gyümölcsökből készült zselék és lekvárok terén már ennyire sem szigorúak a szabályok. Az Államokban rajonganak az almavajért, ami az alma koncentrált főzete, kenyérre, pitére kenve eszik.

Az almavaj 100 grammonként átlagosan akár négy rágcsálószőrt és körülbelül öt egész rovart tartalmazhat. De lehet benne 12% penész is.

CNN összegzéséből kiderül, hogy 100 gramm mazsola 30 gyümölcslégy petét, valamint 5 egész rovart, vagy azok fejét és lábát tartalmazhatja minden gond nélkül. 

A konzerv paradicsom és az olyan szószok, mint például a pizza vagy bolognai szósz esetében az FDA csak két kukacot engedélyez egy 500 grammos üvegben. Ha külön szeretnénk gombát adni a vacsorára szánt tészta mellé, akkor még több lárvára kell felkészülni, mert a gomba is tartalmazhat.

Magyarországon is kedvelt élelmiszer a konzerves csemegekukorica, a tengerentúlon az összetevők mellett megfér benne a kalászféreg két  lárvája, valamint a kifejlett rovarok néhány testrésze.

Hogyan ellenőrzik az élelmiszereket az Egyesült Államokban?

Amerikában az élelmiszergyártók minőségbiztosítási alkalmazottai rendszeresen mintát vesznek becsomagolt, bolti eladásra kész termékekből és mikroszkóp alatt vizsgálják meg a mintákat. Ha kiderül, hogy a megengedettnél is több szennyeződést tartalmaz a termék, akkor elképzelhető, hogy más formában próbálják feldolgozni.

Ha például kiderül a frissen szedett áfonyáról, hogy túl sok állati eredetű szennyeződést tartalmaz és nem lehet eladni, akkor sem kell megsemmisíteni. Elküldik egy feldolgozó üzembe, ahol felforralják, eltávolítják a tetejéről a rovarrészeket, ízesítik, ezt követően lekvárként a boltokba kerülhet.

Jó hír lehet ezek után, hogy a kő-, fém-, műanyag- vagy üvegdarabok, valamint a szalmonella, lisztéria, E.coli tekintetében azonban könyörtelen az amerikai élelmiszer biztonsági felügyelet. 

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa