Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Azt hitték, elárvult kismacskát mentettek, de valami más volt a dobozban
Borítókép:  Profimedia
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Kicsi volt, szőrös és úgy nézett ki, mint egy macska az az állat, ami egy túrázó nyomába szegődött.

Amikor David Loop macskamentőt, a kaliforniai Sierra Pacific Furbabies állatvédő egyesület elnökét telefonon felhívta egy túrázó azzal, hogy talált egy árvának tűnő kiscicát, Loop nem számított semmi különösre. A szőrös kis négylábút egy kartondobozban szállították a menhelyre, ám mindenki megdöbbenésére nem egy macska volt a dobozban. 

David Loop a macskák szakértője, minden napját azzal tölti, hogy gazdátlan vagy beteg állatokon segít. Átvette a csomagot és kinyitotta, de néhány másodperc és a megdöbbent tekintetű kicsi állat gyors vizsgálata után azt mondta:

„Ez nem nem egy kiscica. Ez egy hiúz.”

Elsőre valóban puha, jól táplált kismacskának tűnt az kékszemű állat, de a füle és a jellegzetes farka egyértelműen elárulta, hogy egy kölyök hiúzt sikerült megmenteni (videó a cikk alján). Loop nem hibáztatja a túrázót, szerinte ilyen fiatal korban nem könnyű megkülönböztetni egymástól a két faj egyedeit. Könnyen összekeverhető egy Main Coon bébivel vagy más nagytestű, hosszú szőrű macskával.

Az állatvédő szakember világossá tette, hogy vizuális hasonlóságaik ellenére a cicáknak és a hiúzoknak nagyon eltérő igényeik vannak. A macskáknak szerető gazdára van szükségük, míg a megmentett hiúzt vissza kell engedni a vadonba. Mivel ő maga a házi macskákra szakosodott, azonnal felvette a kapcsolatot egy vadállatok rehabilitálásával foglalkozó csapattal.

„A vadvilág az vadvilág, és ezt a szakértőkre kell bíznunk"

– mondta Loop az egyik Instagram-videóban. A kis hiúzt Leslie Triplett, engedéllyel rendelkező vadrehabilitációs szakember vette át. Tapasztalatai szerint a hiúzok ilyen fiatalon soha nem hagyják magukra a kicsinyeiket, hacsak nem történt valami baj.

Mivel az öthetes kölyök egyedül bolyongott az ösvényen és követte a túrázót, aki elhozta onnan, nagyon valószínű, hogy történt valami az anyjával.

A szakember szerint szerencséje van a kis ragadozónak, hogy épp arra járt egy jószándékú ember és az állatmentőnek is megköszönte, hogy továbbadta az állatot olyanoknak, akik neveltek már fel és engedtek vissza hasonló macskaféléket a vadonba.

Mivel a kis hiúz nem sok időt töltött emberek társaságában, elvileg nem lesznek nehézségek a visszavadítása során, így ha nagyobb lesz, az erdőben folytathatja az életét.

Hasonló eset nálunk is megtörténhet

Magyarországon is élnek a természetben hiúzok, de szinte lehetetlen összefutni velük, ugyanis kevesen vannak és tökéletes rejtőzködők. A nálunk előforduló eurázsiai hiúz az Északi-középhegység területén él, a Börzsönytől a Zempléni-hegységig, vadászterülete esetenként átnyúlhat a magyar–szlovák határon. Egyedszáma távolról sem nevezhető magasnak, a szakemberek szerint csupán 10-12 példány élhet szabadon hazánkban.

A képre kattintva elindul a videó:

Forrás: The Dodo

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa