maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia
Maxinewz

A korai magaskultúrák közelebb állhatnak egymáshoz, mint gondoltuk.

Richard Cassaro, a történész, aki New Yorkban született, de jelenleg Madridban él, egy olyan területet kutat, amit a hivatalos történelemszemlélet gyakran elhanyagol: az ősi, nagy hatású civilizációk közötti összefüggéseket. Feltételezése szerint ezek a kultúrák egy közös, magas szintű őstől származnak.

Az ősi szimbólumok

Egy kutatásában Cassaro az egyiptomi és prekolumbián civilizációk szimbólumait vizsgálta, és megdöbbentő eredményekre jutott. A maja piramisok közelében egy gigantikus korong alakú tárgyat találtak, ami később egy ezeréves templomnak bizonyult.

Az ókori egyiptomi civilizáció, bár már évezredekkel ezelőtt élte fénykorát, ma is ismert szimbólumokkal rendelkezik, mint például az élet-kereszt, az ankh. Az ankh az élet és az örök élet szimbóluma, és az egyiptomi istenek gyakran tartották a kezükben, mint az élet forrásának jelképét. Az emberek amulettként viselték, hogy védelmet és szerencsét hozzon nekik.

Cassaro kutatásai

Cassaro felfedezései szerint az ankh szimbólum használata nem csak Egyiptomra korlátozódik. Közép- és Dél-Amerikában, az azték templomokban is számos példát talált erre a szimbólumra.

Az aztékok és az egyiptomiak között számos párhuzam van: mindkét civilizáció piramisokat épített, használták az asztrológiát, és központi eleme volt a halálra való felkészülés. Mindkét kultúra használt egy kereszt alakú szimbólumot, ami az élet és az életen túli dimenziók összekapcsolódását jelképezte. Az azték kereszt kísértetiesen hasonlít az egyiptomi ankh-ra.

Egyébként az aztékok szimbóluma is egy T-kereszt, és egykori városuk, Calixtlahuaca főterén egy hatalmas, kőből készült épület is található, amely teljesen megegyezik az egyiptomi ankh-kal, hurokkal a tetején.

Az igazság valószínűleg soha nem fog teljesen kiderülni az eltelt évezredek miatt, de az ilyen kutatások talán bizonyíthatják, hogy a nagy őskori civilizációk mind egy közös magasrendű ősre vezethetők vissza.

forrás: Richard Cassaro