Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Így zajlott az abortusz az ókori Egyiptomban, meglepő módszerrel szakították meg a nem kívánt terhességet
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Az abortusz már évezredekkel ezelőtt is jelen volt a nők életében.

Az abortuszt gyakran a modern korhoz kötjük, de a történelmi bizonyítékok azt mutatják, hogy évezredek óta a társadalmi élet része. Az abortusz legkorábbi ismert dokumentációja az ókori egyiptomi Ebers-papirusztekercs (Kr. e. 1600 körül), amely a nem kívánt  terhesség megszakításának módszereit írja le gyógynövények, hideg vizes zuhany és kúpok használatával.

Az egyiptomi tekercs 700 mágikus formulát és népi gyógymódot tartalmaz, amelyek a krokodilharapástól kezdve a nem várt terhesség „gyógyításáig" számos tanáccsal szolgálnak.

Leírja, hogyan lehet megszabadulni a házban ólálkodó kártevőktől, mint a legyek, patkányok vagy a skorpiók. A papirusz tartalmazza a keringési rendszer meglepően pontos leírását is, pontosan leírja az erek létezését az egész testben, és megnevezi a szívet, mint a vérellátás központi szervét. 

Az ókorban az abortusz megítélését az élet kezdetével kapcsolatos elméletek befolyásolták. A korai gondolkodók, mint például Szent Ágoston, különbséget tettek a formálatlan embrió és a lélekkel felruházott,  kialakult embrió között. Attól a pillanattól tekintették élőlénynek a magzatot, amikor az anya először érezte a hasában megmozdulni.

Így a történelem során sokáig nem is egy kezdődő élet megszakításaként gondoltak az abortuszra, a nők célja a menstruáció szabályszerűségének helyreállítása volt.

Gyógynövényes tamponokat, például csombormentát használták a menstruáció kiváltására, amely ezzel együtt a terhességet is megszakította.

Ez gyakran elmosta a határvonalat a menstruációs problémák kezelése és az abortuszok elvégzése között. Az abortuszhoz használatos szerek nevei egészen a 20. századig megjelentek számos orvosi szövegben, de még a receptkönyvekben is.

Ma már sok országban tilos az abortusz

Az abortusz jogi helyzete világszerte különbözik, egyes országokban szigorúan tiltott, míg másutt bizonyos feltételekkel engedélyezett. A 20. század elején a törvényi korlátozások ellenére az abortusz széles körben elterjedt maradt a világ szinte minden országában.  

A történelmi feljegyzések szerint a terhességmegszakítás kiemelt szerepet töltött be az emberiség történelmében és kultúrájában, de máig sok vita alakul ki a jogosságával kapcsolatban.

Forrás: Conversation

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa