Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Titokzatos építményt mutat a radar az egyiptomi piramisok közelében
Borítókép:  Profimedia
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A gízai piramisok még mindig rejtélyekkel teli épületek, a technológia fejlődésének ellenére is nehéz feltárni a legnagyobb titkokat.

Talajradar és elektromos tomográf segítségével egy több mint négyezer éves épület nyomaira bukkantak a kutatók az egyik ókori gízai piramis közelében. A kétszintes épület egy hatalmas sík terület, az úgynevezett Nyugati temető alatt nyugszik, a Nagy Piramistól nyugatra. Ez a helyszín a gízai uralkodók és magas rangú tisztek temetkezési helyéül szolgált, így a szakemberek abban bíznak, hogy értékes leletek lehetnek a területen. 

Egy L-alakú építményről van szó, amelynek felső szintje 10x15 méteres és jelenleg nagyjából 0,5-2 méter mélységben van a sivatag felszíne alatt. Az alsó szint körülbelül 3,5-10 méter közötti mélységben található.

Egyelőre nem világos, hogy mire szolgálhattak ezek az építmények, de jelenlétük új megvilágításba helyezi a gízai piramisokkal foglalkozó kutatásokat.

A Nyugati temető mindig is egy rejtély volt a kutatók számára. A japán Tohoku Egyetem régészei és egy egyiptomi csapat nemrég elkezdte tanulmányozni ezt terüleletet. A kutatók különböző sűrűségű területeket találtak a temető lapos felszíne alatt és megállapították, hogy olyan formák vannak a földbe rejtve, amelyek természetes úton biztosan nem jöhettek létre. 

A felső építmény, a felvételek alapján, homokkal van feltöltve, ami arra enged következtetni, hogy az építkezés után valamiért szándékosan betemették.

A mélyebben lévő építményről nem lehet pontosan megállapítani, hogy milyen a belseje. A szakemberek szerint lehet, hogy itt is homok és murva keveréke található, amiben a különböző méretű darabok között megrekedt nagyobb mennyiségű levegő miatt más a közeg elektromos vezetése. Ugyanakkor ez a rész egybefüggő üreg is lehet. Mivel a mérések alapján nem tudható pontosan, hogy mi van itt, inkább csak anomáliának nevezik.

A feltételezések szerint a felső szint bejáratként szolgálhatott az alsóbb szinthez, de a régészek nem bolygatták meg a területet munkagépekkel, kizárólag a tomográf adataira hagyatkoztak.

 A szerkezet elhelyezkedését tekintve azonban van egy magyarázatuk, amely nagyon valószínűnek tűnik:

„Az eredményekből arra következtetünk, hogy az anomáliát okozó szerkezet függőleges mészkőfalak vagy sírhoz, esetleg sírokhoz vezető aknák lehetnek"

– nyilatkozták a kutatók. A megállapítás valószerűnek tűnik, elvégre egy olyan területről van szó, ahol rengeteg sír található.

A rejtély kiderítésére azonban még várni kell, a régészek tovább vizsgálják a területet.

Forrás: ScienceAlert

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa