Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Miért hal meg olyan sok idős ember, miután elesik? Itt a válasz
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az idős emberek reflexei és gyógyulási képességei messze elmaradnak a fiatal korosztályétól, ezért számukra egy elesés is életveszélyes lehet.

Egy friss tanulmány szerint az olyan egyszerű baleset, mint például a járdaszegély miatti elesés viszonylag ártalmatlannak tűnhet, valójában azonban súlyos sérülésekhez és akár halálhoz is vezethet egy idős embernél.

A nagyobb magasságból történő zuhanással ellentétben az elesés általában kisebb sérüléseket okoz. De ez csak egy bizonyos korig igaz.

Az idősek háromszor nagyobb valószínűséggel halnak meg elesés vagy annak következményei miatt, mint a 70 év alattiak.

Julius Cheng traumás sebészkutató az eddigi legnagyobb elemzést végezte el a hasonló balesetek terén. A szakember és csapata 2001 és 2005 között 57 302 talajszinten történt balesetet azonosított a National Trauma Data Bank segítségével, elemezte a demográfiai adatokat, a sérülések típusát és súlyosságát, valamint a végső kimeneteleket.

A sebész megállapította, hogy az idős felnőttek nagyobb valószínűséggel szenvednek súlyos sérüléseket vagy halnak meg kisebb esések következtében.

„Az emberek sokszor triviálisnak tartják, ha valaki felbukik, néha még nevetnek is egy jót rajta. A kutatások szerint azonban nem szabad alábecsülni az ilyen típusú baleseteket, különösen idősek esetében”

– mondta Cheng, a Rochesteri Egyetem Orvosi Központjának orvosa.

1993 és 2003 között nagy mértékben, 55 százalékkal nőtt az idős felnőttek halálos eleséseinek aránya. A népesség átlagos életkorának növekedése miatt a sürgősségi osztályt egyre több idős betegek keresi fel emiat, és valószínűleg a jövőben ez az arány még tovább fog emelkedni. 

Jelenlegi becslések szerint a 65 évnél idősebb felnőttek 30 százaléka minden évben elesik legalább egyszer. Sokan azonnal felállnak és nem szenvednek semmilyen sérülést, ám köztudott, hogy ilyenkor történik a legtöbb csípő- vagy combnyaktörés

Nem maga a törés, hanem annak lehetséges következményei jelentik a combnyaktörés esetében a nagyobb veszélyt. Az idős emberek számára jelentős kockázatot jelent a töréssel illetve az azt rögzítő műtéttel járó vérveszteség, valamint a mozgáskorlátozottság, a legyengült immunrendszer miatti fertőzések, különösen a nem ritkán, az esetek mintegy negyedénél fellépő tüdőgyulladás, ami halálos is lehet.

Idős korban romlanak a reflexek

Idős korban a szervezet nem képes olyan ütemben regenerálódni, mint húszéves korunkban, számos beteg úgy hagyja el a kórházat, hogy élete végéig botra, járókeretre vagy kerekesszékre szorul. A sérülések is jóval súlyosabbak lehetnek, aminek az egyik legfőbb oka az időskori csontritkulás.

Az elesés miatt kórházi kezelésben részesülő idős emberek mintegy 50%-a soha nem nyeri vissza elesés előtti önellátási képességét, és otthoni vagy intézményi ellátásra szorul.

Az elesés miatti traumás sérülések egyik legfőbb oka, hogy az idősek reflexei lassulnak. Nem képesek időben visszanyerni az egyensúlyukat és már nem tudják tompítani az esést azzal, hogy hirtelen megkapaszkodnak valamiben vagy megpróbálnak ülő helyzetbe kerülni földet érés előtt. 

Sajnos az is gyakori, hogy valaki a baleset után nem képes egyedül felállni vagy segítséget kérni és órákig vagy akár napokig az otthonában fekszik, sérülten.

„Ez a tanulmány felveti azt a fontos kérdést, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy segítsünk az idősebb embereknek" – mondta Cheng. „Ahelyett, hogy az eséseket csak akkor kezelnénk, amikor azok megtörténnek, arra kellene figyelni, hogy megelőzzük a bajt” – hangsúlyozta.

Ennek érdekében tegyük el a kisebb, a padlón csúszkálni képes szőnyegeket a lakásból, a legkisebb lépcsők mellé is szereljünk fel korlátot, valamint a fürdőkádba és a zuhanyzóba fúrjunk fel legalább egy-egy kapaszkodót.

Forrás: Idősgyógyászat, Rochester Medical Center

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa