maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia / ABC
Maxinewz

Magyarországon a kilencvenes években vetítette a televízió Bruce Willis és Cybill Shepherd sorozatát.

A simlis és a szende (eredeti címen Moonlighting) egy korszakalkotó televíziós sorozat volt, amely innovatív stílusával és karaktereivel jelentős hatást gyakorolt a televíziózás világára és a nézőkre Magyarországon is. A vígjáték-drámával kevert krimi nagyban hozzájárult Bruce Willis és Cybill Shepherd karrierjének beindulásához.

Már a sorozat alapsztorija sem mindennapi, David Addison (Bruce Willis) a Blue Moon Detektíviroda lazán és szemtelenül viselkedő társtulajdonosa és nyomozója. Maddie Hayes (Cybill Shepherd) egy korábbi modell, aki elvesztette vagyonát és rájön, hogy az egyetlen megmaradt tulajdona egy detektíviroda. Úgy dönt, hogy aktívan részt vesz az iroda irányításában és nyomozásaiban.

Maddie és David különféle bűnügyek felderítésén dolgoznak, de A simlis és a szende igazi sava-borsa a főszereplők egyedi, humoros kapcsolata, őszinte, tabudöntögető párbeszédekkel és a folyamatosan fenntartott romantikus feszültséggel. A sorozat másik különlegessége, hogy a szereplők gyakran közvetlenül a nézőkhöz beszélnek.

Egy átlagos egyórás televíziós műsor tipikus forgatókönyvei 60 oldalasak voltak akkoriban, de A simlis és a szende forgatókönyvei közel kétszer olyan hosszúak lettek a főszereplők jellegzetes, gyorsan beszélő, egymást átfedő párbeszédei miatt. 

Folyton késésben voltak

Cybill Sepherd úgy emlékezett vissza a forgatásokra, hogy bár hajnali ötkor már úton volt a felvételek helyszínére, mindig azt érezte, hogy késésben van. Valóban, az első két évad szinte teljes egészében a két főszereplőre összpontosított, szinte minden jelenetben feltűnnek, elképesztően sok szöveget kellett betanulniuk. Bárhogy igyekeztek, a standard, szezononkénti 22 epizódot sosem tudták leforgatni.

A simlis és a szende számos díjat és jelölést kapott, köztük Emmy-díjakat és Golden Globe-díjakat. Bruce Willis 1987-ben elnyerte a Golden Globe-ot a legjobb férfi főszereplő kategóriában vígjáték tévésorozatban nyújtott alakításáért. A széria befejezése után Bruce Willis igazi világsztárrá vált és olyan ikonikus szerepekben láthattuk, mint John McClane a Die Hard filmekben. Cybill Shepherd szintén folytatta színészi karrierjét, többek között a Cybill című saját sitcomjában.

Egy különösen ismerős arc is feltűnik néhány képkockán

A sorozat 5. évadában egy fiatal, fekete hajú, álmodozó tekintetű hölgy is feltűnik. A nőt a liftben pillantja meg a Davidet játszó Bruce Willis és persze azonnal bepróbálkozik nála, sikertelenül. A hölgyet a való életben két évvel később feleségül vette a színész és három közös gyermekük született a 13 évig tartó házasságból. Demi Moore és Bruce Willis ma is jó kapcsolatot ápolnak egymással, habár a színész a betegsége miatt már vélhetően nem emlékszik életük jelentős eseményeire.