Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Így épül le Bruce Willis – mutatjuk, mivel jár a sztár betegsége az utolsó fázisban
Borítókép:  Profimedia
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Bruce Willis állapota fokozatosan romlik, az afázia hatással van a színész családjára is.

Bruce Willis napjaink egyik legismertebb amerikai színésze, filmjeiben számtalanszor mentette meg a világot, a magánéletben sosem titkolta politikai nézeteit, vonzalmát a spiritualitáshoz, emellett odaadó apa és nagypapa.  

A Willis család 2022 márciusában ismerte el először, hogy az akciósztár nehezen tud kommunikálni, fel kell hagynia a színészettel. 2023 februárjában megerősítették, hogy a beszédzavarral járó afáziával kezelik, állapota pedig fokozatosan romlik.

A színész már volt feleségét, Demi Moore-t sem ismeri fel. A kialakult helyzet megviseli Moore-t, ugyanis a két színész a válás ellenére jó kapcsolatot ápolt egymással.

Mire számíthat Bruce Willis a közeljövőben?

 
Az afázia általában hirtelen jelentkezik stroke vagy fejsérülés után, de fokozatosan is kialakulhat lassan növekvő agydaganatból vagy progresszív, maradandó károsodást okozó betegségből. Bruce Willis családja nem közölte, hogy melyik verzió áll fenn a színész esetében. 
 

Az első tünetek már azelőtt jelentkeztek, hogy a nagy nyilvánosság előtt elismerte volna Willis a betegséget. Filmkritikusok szerint az utolsó filmjében is vannak arra utaló jelek, hogy a színész betegsége miatt át kellett írni a dialógusokat, hogy rövidek legyenek.

Az afáziás ugyanis rövid vagy hiányos mondatokban beszél, sokszor érthetetlen a mondanivalója. Felcserél szavakat vagy egyáltalán nem talál megfelelőt, de nem csak a beszédében alakulnak ki áthidalhatatlan akadályok, hanem a mások által mondott kifejezések megértésében is. 

Bruce Willis támogató családi közegben éli a mindennapjait. Ez nagyon fontos a hozzá hasonló betegek számára.

A betegség későbbi fázisában, amit már a Willis család is megtapasztalt, a beteg memóriája drasztikusan romlani kezd, azaz megjelenik a demencia. 

A színész is lassan elfelejti a nagy szerepeit, a színésztársait, a barátait, de még a közeli rokonait sem ismeri fel. Folyamatos felügyeletet kell biztosítani számára, mert akár a saját otthonában is eltévedhet. 
 

A késői stádiumban lévő afáziás betegek már az alapvető tisztálkodással kapcsolatos késztetést is elveszítik, ezért különösen fontos a támogató közeg és egy vagy több szociális segítő állandó jelenléte. 

A család nem zárkózik el a nyilvánosságtól.

Willisék rendszeresen osztanak meg információmorzsákat a rajongókkal a színész állapotáról, de összességében igen visszavonultan élnek a diagnózis óta.

Bruce Willis és Emma Heming 15 éve házasodtak össze, gyakran megfordul nálunk Demi Moore is és három közös gyermekük is.

Emma Heming nemrég azt nyilatkozta, kifejezetten bántja, hogy mennyi rémhír, tévinformáció kering velük kapcsolatban a világsajtóban. Azt mondja, a betegsége ellenére a férjének igenis vannak örömteli pillanatai.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy egy közismert, de beteg emberről etikus-e felvételeket megosztani a közösségi médiában, címlapsztorikat írni az aktuális állapotával kapcsolatban. Az alábbi videóban Puzsér Róbert is elmondja erről a véleményét (22:50-től).

 
Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa