maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia
Maxinewz

A Samsung koreai kifejezés, amit először a cég alapítója, egy házi tésztákkal kereskedő feltörekvő vállalkozó használt. 

A világszerte ismert Samsung márkanév naponta hallható a hazai hírekben, ez a cikk azonban most nem az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos dilemmákat fogja fejtegetni, sokkal inkább a brand helyes kiejtését taglalja.

Mielőtt felsorolnánk a legjellemzőbb tévedéseket, érdemes egy kicsit közelebbről megismerkedni a Samsung történetével, ez adhat ugyanis biztos alapot ahhoz, hogy megértsük, miért ejtjük másként mi a magyarok a cég nevét és azok, akik alapították a társaságot. 

A Samsung mint élelmiszer-kereskedelmi üzlet jött létre, 1938. március 1-jén, Lee Byung-Chull vezetésével. A dél-koreai vállalkozó Taeguban kezdte a bizniszt, tésztával és más, a városban és környékén előállított árukkal kereskedett, amelyeket Kínába és a nagy ország különböző tartományaiba exportált.

Már az első hónapokban kiderült, hogy Lee Byung-Chull nagyobb babérokra akar törni, koreai nyelven a Samsung szó ugyanis leginkább „három csillagot” jelent, de ennél még többről van szó. A név az alapító elképzelését önti kifejezésbe, a „három” szó egyben nagyot, bőséget és erőset is jelent, míg a „csillag” azt jelenti, hogy fényes, magas és örökké ragyogó.

Létezik egy honlap, a Forvo.com, ahol a világ különböző országainak népei gyűlnek össze, hogy saját hangjukat felvéve az adott nemzet anyanyelvén kimondjanak különböző közismert márkaneveket, köztük a Samsungot is. Itt hallható.

Jelenleg nyolc nyelven őrzi a weboldal a dél-koreai cég hangzását. Köztük magyarul is, de minket most jobban érdekel az eredeti, koreai kiejtés. Ez pedig úgy hangzik: „számszong". Ha igazán jók akarunk lenni, akkor a szóvégi g hang szinte a semmibe veszik.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyetlen koreai sem fog a fejünkhöz vágni egy lapostévét sem, ha nem tökéletes a kiejtésünk. Ráadásul az adatbázis szerint nem vagyunk egyedül azzal, hogy a saját nyelvünkre formáltuk a márkanevet. A lengyelek, a finnek, a törökök sem ragaszkodnak az eredetihez, a franciákról nem is beszélve, ahogy az angol sem tökéletes.

Több Tiktok videó is készült a jelenségről, amelyben különböző nemzetiségű nők és férfiak ejtik ki a nagyvállalat nevét. Egészen meglepő hangzásokkal találkozhatunk, de a videó végén ott a legfontosabb üzenet: Say As You Like, vagyis Mondd, ahogy tetszik.

@samsung We asked people how they pronounce “Samsung”. Different sound, but one brand. Say as you like! #Samsung original sound - Samsung