maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia

Az egyik magyarázat viszont egy filmforgatókönyvet érő történet, ha igaz.

Magyarokra utaló felirat tündököl a neves egykori párizsi vásárcsarnok, a Les Halles közelében egy sikátor felett: Passage de la Reine-de-Hongire, vagyis a magyar királynő sikátora, amelyről képet ITT lehet megtekinteni. A sikátor eredetileg egy átjáró volt három régi ház udvarán keresztül, amely a Montmartre és a Montorgueil utcákat kötötte össze, egy ideje azonban le van zárva.

Az elnevezés onnan eredhet, hogy a 18. század második felében ebben a kis utcában élt egy Májusi Rózsának (Rose de Mai) becézett virágárus kofa, bizonyos Julie Bécheur, akiről annyi biztos információ van, hogy egy vezéregyéniség volt a Les Halles-i vásárcsarnok környékén. Azt nem tudni, hogy egy szép fiatal lány, vagy tekintélyt sugárzó középkorú matróna volt, de biztosan ikonikus karaktere volt a piacnak.

Nem véletlen, hogy egy olyan küldöttséget is vezetett, amely egy panaszos ügyben Marie Antoinette francia királyné elé járult. Tárgytalanná vált viszont ez a találkozó, mert a királynét teljesen lenyűgözte, hogy Julie teljesen úgy nézett ki állítása szerint, mint édesanyja, Mária Terézia magyar királynő.

Marie Antoinette annyira el lett ragadtatva a kofától, hogy rögtön ígéretet is tett a kedvező döntésre, XVI. Lajos király pedig még az arcán is megcsókolta, amit nem mindenki mondhatott el magáról. Habár az is lehet, hogy fogalma sem volt a Májusi Rózsának arról, hogy ki az a Mária Terézia (és még az sem ismert, hogy ekkor még életben volt-e a királynő), büszke lett a kialakult helyzetre.

Nem sokan mondhatták el akkor magukról, hogy így belopták magukat az uralkodók szívébe pusztán azzal, hogy hasonlítottak valakire. Mindenesetre Julie hírnevének ez akkoriban jót tett, a piac népe és a környékbeliek el is kezdték Magyarország királynőjének szólítani, az otthonául szolgáló utcácskát pedig át is keresztelték Passage de la Reine-de-Hongrie-nak.

Rövid életű lehetett a Májusi Rózsa öröme, ugyanis a francia forradalom alatt nem volt éppen szerencsés egy monarchára hasonlítani, vele egy lapon lenni. Ennek megfelelően a kedvelt kofát a jakobinusok börtönbe is záratták, majd 1793-ban ki is végeztették, egy időre pedig még a sikátort is átnevezték.

Egy másik elmélet szerint egy „magyar parfümként” is elhíresült alkoholos ital, úgynevezett királynévíz adta az inspiráció a sikátor elnevezésére, de erre kevesebb bizonyíték van, mint a Májusi Rózsa történetére, így az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a kofa inspirálta a magyar nevű sikátor elnevezését.

Aki pedig Marie Antoinette izgalmas életéről szeretne további információkat megtudni, kattintson erre a videóra.

(Forrás: nlc.hu)