maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia
Maxinewz

A magyar népet rokonították a szkítákkal, hunokkal és különféle török népekkel, de még az ördögökkel is, amit egy krónikásunk már nem hagyhatott szó nélkül.

A magyarság 1100 éve érkezett meg a Kárpát-medencébe, a legkorábbi fennmaradt írásos emlékünk pedig bő 800 esztendős (ez a Halotti beszéd és könyörgés). Történelmi léptékben a szöveg fiatalnak számít, így nem ad választ népünk eredetének, származásának fontos kérdésére.

A magyarság őstörténete még nem teljesen tisztázott, a különféle elméleteknek éppúgy akadnak lelkes támogatói, mint elszánt ellenzői. Annyi bizonyos, hogy nomád törzseink Ázsiából érkeztek erre a vidékre, és közben szkítákkal, szarmatákkal, alánokkal, különféle török népekkel is szoros kapcsolatba kerültek.

A honfoglaló törzseket Bíborbanszületett Konstantin bizánci császár munkájából ismerjük, és sokan a legendás hunokkal is rokonságba hoznak bennünket, ám ezt a régi mondáinkon kívül (lásd: Hunor és Magyar) nem sok minden támasztja alá.

Annyi bizonyos, hogy nem az ördögtől származunk – bár némely történetek szerint még akár ez is elképzelhető.

Az ördög fontos alakja a magyar népi hitvilágnak, és természetesen negatív tetteket és tulajdonságokat kapcsol hozzá az emberek képzelete. A kereszténység felvételével a pogány ördögfogalom részben megváltozott, sőt a pata, vasvilla, kénköves bűz és más ismertetőjegyek csak nagyjából a 12. századra alakultak ki.

A nyugat-európaiak számára a „furcsa” szokásokkal bíró, keletről érkezett nomád népek mindig is az ördög „gyermekeinek” számítottak. Pokoli tettnek tartották a lóhús (és az erjesztett lótej, vagyis a kumisz) fogyasztását, pedig a vándorló törzsek csupán azt ették és itták, ami a legkönnyebben elérhető volt számukra.

Kézai Simon a krónikájában azt írja, hogy a történetíró Orosius állította először, miszerint a magyarok a „lator ördögöktől” származnak. Filimer – Aldarik gót király fia – a szkíták elleni hadjárata során űzött el a seregéből jó néhány olyan asszonyt, aki csupán elvonták a katonák figyelmét a kötelességeikről.

Ezek a nők a Meótisz (ami talán a mai Azovi-tenger lehet) vidékén ördögökkel paráználkodtak, és ebből születtek meg a magyarok. A 13. században élt Kézai természetesen felháborodott ezen a balgaságon, és részben ez vezérelte, hogy többé-kevésbé hiteles krónikát írjon népünkről.

A magyarság eredetét vázolja fel röviden az alábbi videó: