maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  IE3 Photo
Maxinewz

Nemzetünk nagyja, Kossuth Lajos neve tovább él egy amerikai kisváros gyermekeinek emlékeiben is.

Kossuth Lajos neve nem ismeretlen az Egyesült Államokban élők számára. Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc veresége után Kossuth Lajos száműzetésbe kényszerült, először Törökországba menekült, majd később több európai országban tartózkodott, mielőtt Amerikába utazott.

Kossuth Amerikában is folytatta politikai tevékenységét, melynek célja Magyarország függetlenségének elérése volt. Az emigráció során aktívan dolgozott, és diplomáciai kapcsolatokat épített ki az amerikai és európai vezetőkkel. Jelentős támogatást kapott az amerikai közvéleménytől és politikusoktól, de hivatalos kormányzati segítséget nem sikerült elérnie. Tevékenységei okán számos amerikai államban településeket, utcákat neveztek el róla, melyek között igen híres a Mississippi államban lévő Kossuth nevű kisváros. 

A Google Street View révén benézhetünk a városba is:

A Kossuth baseballcsapat legendásan ügyes fiúkból áll 

A település középiskolájának baseball csapata kiemelkedő tehetségeknek ad lehetőséget a sportolásra. A 2023–24-es szezonban a csapat impozáns eredményt nyújtott, ezzel megszerezte az első helyet a 3A régió 1-ben.

Ennek tudatában nem is csoda, hogy a környékbeli fiatalok közül sokan próbálnak bejutni a csapatba, ezzel együtt büszkén viselni a legendás Kossuth nevet az iskolai mezükön.

Egy videóban néhány kossuthos fiú is megszólalt a versenyek kapcsán. A végzős diákok szerint nagyok az elvárások, de eszükben sincs megfutamodni.

 

„Azt tanultuk meg, hogy csapatként kell játszanunk és együtt kell dolgoznunk. Nem mindig egy srác szerzi a nagy találatot, hanem egy kombináció, sok mindent össze kell hoznunk, és ki kell használnunk a lehetőségeket.”

– nyilatkozta az egyik játékos., aki azt is elárulta, hogy a sportnak és az edzőnek köszönhetően sokkal fegyelmezettebbek lettek, mindig csak az adott meccsre koncentrálnak, amit épp akkor meg kell nyerni.

Az Egyesült Államokban több Kossuth nevű település is van, melyek mindegyike Kossuth Lajos magyar politikus tiszteletére lett elnevezve. Iowában egy egész megye kapta meg a Kossuth nevet. Michigan államban és Pennsylvanniában is van egy-egy község, ami a magyar államférfi nevét viseli.