maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia
Maxinewz

Ebben a dologban nagyon különbözött Magyarország és Németország.

A második világháború egy különösen viharos időszak volt Magyarország számára, amely számos meglepő és kevéssé ismert történetet rejt. Kádár Gyula egykori katonatiszt az önéletrajzi írásában, az 1978-ban megjelent, cenzúrázott formában kiadott „A Ludovikától Sopronkőhidáig" című könyvében oszt meg egy különleges részletet a korabeli élelmiszer-ellátottságról.

Élelmiszerbőség a háború közepén

Kádár Gyula visszaemlékezésében egy német alezredes budapesti látogatását meséli el. Az alezredes, aki korábban soha nem járt Magyarországon, elámult a háromfogásos ebéd bőségén Hegyeshalomnál. Budapest piacain ekkor még halomban állt a zöldfőzelék, és az üzletekben bőven lehetett élelmet kapni. Az alezredes csodálkozva kérdezte, hogy ezeket bárki szabadon megvásárolhatja-e. Kádár Gyula így írt erről:

„Oda volt a csodálkozástól: ezeket bárki szabadon megvásárolhatja? Unglaublich, unglaublich! Tapasztalataimról bőven beszámoltam Szombathelyinek (a honvédelmi miniszternek – szerző)…. Javasoltam azt is, hogy az ide látogató németek túlméretezett zabáltatását tiltsák meg: ez a legkárosabb propaganda számunkra. A „magyaros vendégszeretet” nem megbecsüléshez vezet, hanem arra, hogy otthon terjesztik: mi itt tejben-vajban fürdünk, és még többet követelnek majd tőlünk.”

Magyarország helyzete a háború alatt

Ez a történet rávilágít arra, hogy míg a német hadigépezet rendkívül szigorúan szabályozta az élelmiszer-adagokat, addig Magyarországon a háború nagy részében még mindig volt mit enni. Ez részben annak köszönhető, hogy a Kárpát-medence hosszú ideig Európa éléskamrája volt. Azonban 1945-re Magyarországon is tragikus állapotok uralkodtak.

Kádár Gyula élete

Kádár Gyula, aki 1898-ban született Debrecenben, egész életét a katonai pályán töltötte. Tiszti akadémián tanult, de több alkalommal is szembekerült az aktuális politikai rendszerrel. A németek bevonulása után a Gestapo letartóztatta, a nyilas hatalomátvételt követően pedig amerikai fogságból szovjet hadifogolytáborba került, ahol tíz évet töltött. Hazatérése után beszervezték ügynöknek, bár jelentései inkább semmitmondóak voltak.

Kádár Gyula visszaemlékezései egyedülálló bepillantást nyújtanak a második világháború alatti magyar mindennapokba. Az élelmiszerbőség és a németek csodálkozása jól szemlélteti, hogy a háború különböző országokban különbözőképpen hatott a lakosság mindennapi életére. Roppantul érdekes korlenyomata annak, hogy a háborús évek alatt Magyarország mennyire különbözött más nemzetektől, és milyen kihívásokkal kellett szembenéznie a magyar lakosságnak.

A második világháború legérdekesebb repülőgépei: