maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Maxinewz

A változás nagyon feltűnő, hiszen ez a betű gyakran szembejön még ma is velünk.

A magyar ABC-ről mindeni tudja, hogy hány betűből áll, és azt is, hogy az egyes betűk milyen hangot jelölnek. Az évszázadok alatt azonban nagyon sokat változott a magyar nyelv, így pedig módulst az ABC is. Elsősorban a 18. század végén szárba szökkenő, majd a 19. században egyre jobban gyökeret verő és kiteljesedő nyelvújítás az, ami nagyon sok jótékony témát indított be a magyar nyelvvel kapcsolatban, nem csak szavak és kifejezések szintjén, hiszen a változások és elképzelések a nyelv alapjait is érintették.

Ha régi családneveket nézünk, bizony nagyon sokszor feltűnhet az, hogy olyan betűk szerepelnek ezekben, amelyeket ma már nem használunk. Ma is használt hangokat jelölhetnek olyan betűk, amelyeket ma már sehol nem használunk, viszont a hagyomány szerint a régi nevekben fennmaradtak.

A cz esete egy ilyen váltást példáz, hiszen a 20. század elején még nagyon sok szóban használták. Ám megváltozott minden, és egy szabály módosítása rögzítette is a nagy változásokat.

A cz egy digráf, a magyar nyelvben pedig nagyon sokáig a c hangot jelölte.

Elsősorban a középmagyar kor egyik olyan szava, amely megváltozott később. Ám nem volt egységes a jelölés, a cz mellett a ch is használatban volt, volt, hogy a cz-vel nem is a c-t, hanem a cs-t jelölték elődeink. Közben pedig teret hódított a tz is, amely szintén jelölte a c-t.

Igazából volt egy vita is, és nem volt egységes a jelölés nagyon sokáig. A c-t pedig a latin nyomán a k-hanggal is próbálták egységesíteni.

Érdekesség az is, hogy korábban a katolikusok inkább a cz-vel jelölték a c-hangot, míg a protestánsok inkább a tz-vel ugyanezt a hangot. Végül megérett, hogy a cz-t váltsa a c, ám a 19. században nem született hivatalos döntés, a reform tehát késett. Még olyan is megesett, hogy 1903-tól egy rövid ideig két magyar helyesírás volt érvényben. Mint arról a NYEST is ír, egymás mellett létezett az iskolai és az akadémiai is.

Végül 1922-ben jelent meg új helyesírás, amely egységesíti a c helyes használatát is végképp.