Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Otthon hagyták a magyar válogatott piros mezét, rendkívüli színekben kellett pályára lépni a magyaroknak 120 évvel ezelőtt
Borítókép:  Profimedia/ illusztráció
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A magyar válogatott ekkor játszotta az első hivatalos mérkőzését, a színek már hamar kialakultak, ám jöttek közbe azért hibák is még a foci őskorában.

Futball-láz ült rá az országra, két hete a magyar válogatott ugyanis Marco Rossi szövetségi-kapitány vezérletével és Szoboszlai Dominik iránymutatásával a pályán megkezdte az Európa-bajnoki szereplést. Egyelőre három mérkőzést játszott le a csapat, Svájc, Németország és Skócia ellen. A végeredmény két vereség és egy győzelem, ám három ponttal is versenyben vagyunk, hogy továbbjuthassunk az egyenes kieséses szakaszra.

A magyar válogatott egyelőre nem játszott a híres meggypiros szerelésben, amely olyannyira ikonikus már, sok szurkoló pedig hiányolja is ezt a színt a pályáról. Voltak időszakok,

amikor rendkívüli események miatt maradt el a piros mez felvétele.

Érdekesség továbbá az is, hogy miként alakult, hogy ez a szín lett a magyar válogatott meze, mi köze mindennek a sógorokhoz, az osztrákokhoz, és mi köze a huszárokhoz.

És persze történetünk során játszottunk másfajta színösszeállításban is, többször véletlenül.

A Nemzeti Sport meztörténeti összeállításban rengeteg kis színes történet szerepel az ősidőkről, amikor többek között még az is megtörtént, hogy a magyar válogatott a Fradi mezében, a zöld-fehérben lépett pályára. Ennek már közel 90 éve, hiszen 1935-ben történt, az ok pedig meglehetősen prózai, hiszen a csehszlovákok piros-fehéret hoztak magukkal, és ez volt a magyar válogatott színösszeállítása.

Gyorsan kellett cselekedni, elindultak tehát a szövetség emberei az idegenbeli mezekért, illetve azonnal a zöld-fehér mezekért is. És hát hamarabb ért a pályához a zöld-fehér, így ezen a napon a Fradi mezében lépett pályára a csapat.

A meggypiros szín eredete

Az első hivatalos válogatott mérkőzést 1902-ben játszottuk az osztrákok ellen, ekkor már a meggypiros volt a színünk. 1904-ben azonban nem tudtunk ebben a mezben pályára lépni, megtörtént az első rendkívüli eset, hiszen a szövetségi-kapitány lekéste a vonatot, és nála voltak a mezek, így a magyarok Bécsben a Cricketerek mezében léptek pályára, amely hagyományosan kék-fekete.

És hogy honnan jön a meggypiros?

Régóta kötődik a magyarsághoz, zászlók is készültek ilyen árnyalattal, illetve a meggypirost - kifejezetten a magyarságot hangsúlyozó zsinórozásként  - rendszeresítették az 1848–1849-es gyalogsági honvéd-egyenruhákon, majd feltűnik utána is az egyenruhákon.

Korábban kiszínezték a magyar válogatott meccsét a nyugat-németek ellen is, ekkor is meggypirosban játszottunk az 1954-es világbajnokság döntőjében:

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa