Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
 Ezt jelenti a lyukra futás a fociban, teljes tévedés, ahogyan a köznyelvben használjuk
Borítókép:  Profimedia
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A lyukra fut eredeti jelentése nem éppen az, aminek sokan gondolják.

Focilázban ég az ország és egész Európa. Javában zajlik az Európa-bajnokság, ami még azokat is a képernyők, kivetítők elé csábítja, akiket máskor hidegen hagy, ahogy húsz rövidnadrágos fickó kerget egy labdát két kapu között.

Du jú szpík futból? 

Szebbnél szebb futballkifejezések ütik meg ilyenkor a laikusok fülét, nem győzzük kapkodni a fejünket. Lesen van, becsavarja, bikáz, kötényt ad neki…az avatatlanoknak ez olyan, mintha egy külön foci szótárról maradtak volna le iskolás korukban, inkább csendben belekortyolnak a jéghideg sörbe és megfigyelőként szemlélik az eseményeket, a gólnál már tudni fogják, mit kell csinálni.

Ha lyukra futott, akkor ügyes volt vagy elbénázta?

A fociban az is jó, hogy vannak kifejezései, amelyeket a pályán kívül is használhatunk. Azonban előfordul, hogy tévesen szőjük bele a mondanivalónkba, ezzel is tovább bonyolítva a focis szleng megértését az amatőrök körében. Az egyik ilyen jellegzetes kifejezés a lyukra fut.

Naponta halljuk, olykor még politikus szájából is, ahogy az elrontotta, elbénázta szavak szinonimájaként felbukkan, pedig eredetileg, focis berkekben a lyukra fut kifejezésnek pozitív kicsengése van.

Amikor egy játékos lyukra fut, az azt jelenti, hogy ügyesen beférkőzött a védők közé, kihasználva, hogy amikor a labda megérkezett, maradt egy kis rés az ellenfél játékosai között, ahol megindulhat a kapu felé.

Lyukra fut a médiában

A téves szóhasználatot a média is erősíti, amikor úgy használja a szalagcímekben, mintha valaki elvétette volna a megoldást:

Lyukra futott: fideszes lopást akart leleplezni Hadházy, de szembejött a valóság (civilek.info)

A magyar kormány csúnyán lyukra futhat az egykori Dunaferrel (hvg.hu)

Ismét hazudott Hadházy Ákos, megint lyukra futott a baloldal (ripost.hu)

Lyukra futott a TEK, az összes fegyveres szélsőséges szabadon (index.hu)

A mexikói elnök egy misztikus manóról posztolt képet, de erősen lyukra futott (rtl.hu)

Más szavak is vannak, amelyeket következetesen rosszul használnak még azok is, akik ötösök voltak nyelvtanból. Az Anyanyelvapolók Szövetsége szerint a legáltalánosabb ilyen tévedés az:

egyenlőre/egyelőre keverése

légy szíves (helyes) - légyszíves (hibás)

elsején - 1-én - 1-jén - 1.-én?  A jelenleg érvényben lévő szabályzat szerint a helyes alak viszont az 1-jén, 1-jei, 1-ji.

Forrás: Nemzeti Sport

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa