Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Ez a leghosszabb budapesti utcanév, ideje lenne megváltoztatni
Borítókép:  Profimedia
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A leghosszabb budapesti utcanév már megérett a változtatásra, de egyelőre nincs tervben.

Szinte elképzelhetetlen az a világ, ahol nincsenek utcanevek. Ha nincs közösen kijelölt, konkrét elnevezése egy területnek, akkor az arra járók felcímkézik a táj egy jellegzetességéről. Ahol sok a gesztenyefa, az gesztenyesor lesz, ahol állatokat dolgoznak fel étkezésre, az vágóhíd utca lesz, de ugyanígy jöttek létre településnevek is. Számos magyar falu vagy város neve összefügg azzal a személlyel, aki hajdanán ott élt vagy nagybirtokot szerzett, monostort alapított. 

Az utcák elnevezése a lakosok számára is fontos, ugyanis hozzájárulnak a közösségi identitás kialakulásához és erősítéséhez. Az emberek az utcájuk nevét használják azonosításra és általában büszkén viselik azt. Vagy épp ellenkezőleg, tiltakoznak ellene, ilyenkor a helyi önkormányzathoz lehet fordulni.

 Ahogy a településnevek, úgy az utcanevek is gyakran tükrözik egy adott hely történelmét, kultúráját, fontos személyiségeit, mellyel megőrihetjük a helyi történelmet és identitást.

Az utcanevek és címek fontosak a helyi önkormányzatok és állami szervek számára, hogy hatékonyan tudják kezelni a különböző adminisztratív feladatokat, például az adózást, az ingatlan-nyilvántartást és a lakossági szolgáltatásokat. Emiatt is fontos, hogy egy városban, vagy egy kerületben, a sok utca ellenére, csak egyszer forduljon elő ugyanaz a név. 

Magyarországon az út elnevezés mellett létezik az utca is, amit a hazánkba érkező turisák sokszor nem értenek és az angol nyelvű GPS is ugyanazt a szót (street) használja mindkettőre. Emiatt például sok városnéző Budapesten a forgalmas Váci úton köt ki, amikor a belvárosi, butikokkal teli Váci utcát keresi.

A leghosszabb utcanevek

Budapest leghosszabb utcaneve a Ferihegyi repülőtérre vezető út. Első hallásra feltűnhet, hogy miért kapta ez az út éppen ezt a nevet, habár azóta átnevezték a légikikötőt, jelenleg Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnek hívják. Úgy tűnik, egy utcát átnevezni bonyolultabb történet, mint egy repületér nevének megváltoztatása.

A budapestinél léteznek a világon sokkal hosszabb elnevezések is, amibe nagyjából mindenkinek beletörik a nyelve, a lakosokon kívül, de talán ők is megküzdenek vele, amikor be kell diktálniuk hivatalos ügyintézések alkalmával.

Az Új-Zélandon található Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu egy dombot jelöl, és bár nem utcanev, érdemes megemlíteni, mert gyakran előkerül a hosszú nevek említésekor.

Az Egyesült Királyságban található Bovenendvankeelafsnysleegte viszont már egy létező utcanév Walesben, ez az egyik leghosszabb európai utcanévnek számít.

Az Andorijidoridaraemihansumbau utca Dél-Koreában található, magyarra fordítva annyit tesz: „Olyan sziklás és egyenetlen út, hogy még a mókusok sem kapnak levegőt."

A holland Haaldersbroekerdwarsstraat utca pedig egy keresztút Zaandamban, itt született Roland és Erwin Koeman profi labdarúgó is.

Az önkényurami rendszerekre vonatkozó utcaneveket már több mint tíz éve meg kellet volna változtatni egy parlamenti döntés értelmében. Ám ez, ahogy az alábbi híradásból is kiderül, sokfelé problémákba ütközik: 

Forrás
Forrás

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa