Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Ő volt az első magyar női országgyűlési képviselő, elüldözték és Amerikába emigrált
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Egy mosolygós, keresztény feminista tört utat a magyar nők előtt a politikai életben, de idegen földben temették el.​

Ma is sokat hallhatjuk, hogy kevés a nő a magyar politikában, kevesen ülnek a gyengébbnek mondott nem tagjai közül a parlamentben. Ennek leginkább történelmi hagyományai vannak, ugyanis a férfiakkal szemben a nőknek nincsenek évezredes tapasztalataik az ország kormányzásában. Magyarországon sokáig iskolába sem járhattak a nők és komoly harcok árán vívták ki a (egyesek szerint csak látszólagos) egyenlőséget, amely a mai társadalomra jellemző.

Az egyik kiemelkedő női egyenjogúsági harcos az 1884-as születésű Slachta Margit volt, neki köszönhető, hogy először láttak szoknyát az Országgyűlés tagjai szavazás közben. Ő volt az első nő, akit az első világháború után, 1920-ban a Nemzetgyűlés (ma Országgyűlés) tagjává választottak, ekkor 36 éves volt. 

A kassai születésű Slachta Margit amellett, hogy jelentős magyar politikus és feminista volt, szociális aktivistaként is ismert. Tagja volt a Keresztény Női Tábor nevű szervezetnek, melynek célja a keresztény értékek és a nők jogainak védelme volt.

A kommunizmus törte ketté Slachta Margit karrierjét

A kommunista rezsim a második világháború utáni Magyarországon gyorsan megszilárdult, és minden olyan személyt, aki a korábbi politikai rendszerben vagy független szervezetekben aktív szerepet játszott, elnyomás és üldözés fenyegetett. Ezek között volt Slachta Margit is, aki egyedüli nőként viszonylag könnyű célpontja volt a kommunista hatalomnak.

Mélyen vallásos volt, a kommunista rezsim azonban üldözte és korlátozta az egyházakat és vallási szervezeteket, ami miatt a politikusnő ellehetetlenült.

A kommunisták hatalomra kerülését követően a politikai tisztogatások és a diktatórikus rendszer elnyomása miatt sokan érezték úgy, hogy személyes biztonságuk és szabadságuk veszélyben van. Slachta Margit is úgy döntött, hogy az Amerikai Egyesült Államokba költözik, de nem hagyja abba a munkát, csak egy biztonságosabb és szabadabb környezetben folytatja tevékenységét. Természetesen tévednie kellett, de amit tudott, megtett. Amerikában aktívan részt vett a magyar emigráns közösség életében és fenntartotta kapcsolatát a magyarországi eseményekkel.

Slachta Margit élete és munkássága mind Magyarországon, mind az emigrációban példaértékű maradt. Az általa képviselt értékek és elkötelezettség inspirációt jelentett sokak számára, akik a szabadságért és az igazságosságért küzdöttek.

A Szociális Testvérek Társaságának egyik rendházában hunyt el 89 évesen, Buffalóban, 1974. január 6-án. Tiszteletére az amerikai magyarok a nyugat-virginiai Berkeley Springsben, az Alba Regia-kápolna altemplomában emléktáblát állítottak.

Sírja eredetileg a New York állambeli Lackawanna Szent Kereszt temetőjében volt, de 2021. október 26-án exhumálták, és földi maradványait Budapestre szállították. Ünnepélyes újratemetését 2021. december 7-én a Fiumei Úti Sírkertben Erdő Péter bíboros celebrálta.

Nemrég kerültek elő azok a filmfelvételek, amelyen a lelkes és mosolygós Slachta Margit látható, amint átveszi a parlamenti mandátumát. Az alábbi videón látható (2:58-tól):

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa