Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
5 rejtett funkció az androidos telefonokon, ami roppant hasznos, de csak kevesen ismerik
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Az Android fejlesztői minden frissítés alkalmával szerethetőbbé teszik a mobilokat.

Az Android kontra iPhone vita régóta tart, de egy biztos: a Google telefonszoftvere még mindig sokoldalúbb és testreszabhatóbb, mint az Apple ajánlata. A készülékek egy sor hasznos, rejtett funkciót tartalmaznak, ebből mutatunk most párat. Ám előbb fontos megemlítenünk, hogy az androidos telefonok márka, modell és verzió szerint eltérhetnek. A következő tippek az Android 14-en működnek biztosan.

1. Vizuális értesítések

A hangos értesítések bosszantóak lehetnek, de a rezgőre állított telefon még zavaróbb lehet, ha például egy üvegasztalon hagyjuk a készüléket. Az Android lehetővé tette, hogy a telefon képernyője vagy a beépített vaku villogva jelezze, ha értesítés érkezett. 

A beállításhoz a Beállítások, Kisegítő lehetőségek és a Flash-értesítések menüpontot kell keresni. Két lehetőség közül választhatunk: kapcsolja be a Kamera vaku melletti kapcsolót , hogy a telefon hátulján lévő lámpa háromszor villanjon fel, amikor értesítést érkezik, vagy állítsuk be azt a módot, hogy a képernyő felvillanjon ilyen esetben. Egyik vagy mindkettő engedélyezésével még hatékonyabb vizuális riasztást kaphatunk. 

2. Bizonyos alkalmazások engedélyezése zárolt képernyőn

Előfordul, hogy valakinek kölcsönadjuk a telefonunkat egy időre, de nem szeretnénk, hogy megnézze a képeinket vagy az üzeneteinket. Olyankor is hasznos, ha megengedjük a gyermekünknek, hogy játsszon egy játékkal a telefonon, de nem szeretnénk, hogy mást is csináljon.

Az alkalmazásrögzítés lehetővé teszi, hogy nagylelkűek legyünk anélkül, hogy feladnánk a magánéletünket. A képernyő rögzítése könnyen beállítható. 

A lépések a következők: Beállításokat, Biztonság, További biztonsági beállítások, Alkalmazás (Képernyő) rögzítése elemre. 

Miután bekapcsoltuk a funkciót, indítsuk el azt az alkalmazást, amelyet szeretnénk engedélyezni. Majd a képernyő alsó részén kattintsuk arra az elemre, ami egymás mellett felsorolja a már elindított alkalmazásokat. Mindegyiken megjelenik a kis rajzszög szimbólum egy fehér körben. Ezzel kijelölhetjük azt az alkalmazást, amit közkinccsé akarunk tenni. Az összes többi lezárva marad, amíg jelszóval vagy ujjlenyomattal fel nem oldja a készüléket.

3. Egykezes mód

Ahogy a telefonok mérete folyamatosan növekszik, egyre nehezebbé válik az egykezes működtetésük. A Google egyedi billentyűzetének (GBoard), amely bizonyos Android telefonokon az alapértelmezett opció, van megoldás erre a problémára is: egy speciális egykezes mód, amelyre egy egyszerű gyorsbillentyűvel válthatunk. 

Nyissuk ki a billentyűzetet a szokásos módon, érintsük meg és tartsuk lenyomva a vesszőt. A jobb oldali ikonra kattintva bekapcsol az egykezes mód. az egykezes mód engedélyezéséhez. A kis nyíl segítségével átkapcsolhatjuk ezt a kisebb billentyűzetet egyik oldalról a másikra, attól függően, hogy bal vagy jobb kézzel gépelünk.

Plusz tipp: az automatikus javítás engedélyezésével nem kell bajlódnunk az ékezetes betűk megkeresésével, magától ki fogja javítani az adott szót a szoftver.

4. Saját alapértelmezett alkalmazások

Nem kell megelégednünk az alapértelmezett értékkel, az Android egyik rejtett funkciója az élmény teljes testreszabásának lehetősége. Az Android és az iOS közötti egyik különbség az, hogy a Google operációs rendszere lehetővé teszi, hogy különböző alapértelmezett alkalmazásokat válasszunk a  böngészéshez, SMS-küldéshez, fényképek megtekintéséhez stb. 

Csak a következő lépéseket kell megtenni: Beállítások, Alkalmazások menüpontot, és válasszuk az Alapértelmezett alkalmazások lehetőséget. A képernyőn megjelenő kategóriák bármelyikének kiválasztásával megtekinthetjük azon telepített alkalmazások listáját, amelyek átvehetik az alapértelmezett feladatokat. Ha például a telefon beépített SMS-alkalmazása helyett inkább a Facebook Messengeren keresztül szeretnénk csevegni barátainkkal, beállíthatjuk a Facebook termékét alapértelmezett üzenetküldő alkalmazásként.

5. Képernyő nagyítása

A megjelenítési beállítások megváltoztatásán, valamint az ikonok és a szöveg nagyításán kívül az Android 14 egy új funkciót is bevezetett, amely lehetővé teszi a képernyő bizonyos részeinek nagyítását. 

Az engedélyezéséhez lépjünk a Beállítások, Kisegítő lehetőségek és Nagyítás menüpontra. Először kapcsoljuk be a Nagyítás parancsikon melletti kapcsolót, amely egy piros nagyítógombot jelenít meg a képernyő jobb oldalán.

Amikor egy kis segítségre van szüksége szövegek, képek vagy animációk nézéséhez, a piros ikon megérintésével előhívhatjuk a Nagyítás eszközt. Egy narancssárga keret jelenik meg a képernyőn, amely ráközelít az alatta lévő kijelzőrészre (mint egy nagyító), és bárhová mozgathatjuk. Ha az alapértelmezett nagyítás nem elegendő, használjuk a hüvelyk- és mutatóujjunkat és még nagyobb méretben látható a kijelölt terület.

Bármilyen funkció is van az okostelefonon, ha az akkumulátor lemerül, semmi sem fog működni. A mobilakksi tovább tartja készenlétben a mobilt, ha ismered a következő tippeket:

Forrás: Popsci
Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa