Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Rendkívüli nevet kapott Budapest Japánban, itthon is alig ismerik ezt a megnevezést
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Gyakran megtörténik, hogy külföldről hallunk olyat hazánkról, amelyet idehaza is ritkán emlegetnek.

Magyarország fővárosa Dunagyöngye?

Budapest, Magyarország fővárosa egykor egy nagyobb dunai birodalom egyik fővárosa volt, a boldog békeidők szimbóluma volt itthon, a 19. század és a 20. század elején pedig olyan fejlődést produkált, amely azóta is meghatározza a főváros látképét. Sokáig azonban az sem volt biztos, hogy mi lesz pontosan a magyar főváros neve. A Budapest szót ugyanis először Széchenyi István használta, korábban elsősorban Pest-Budaként hivatkoztak a város konglomerátumra.

Voltak azonban más elképzelések is, Széchenyi István például több ötletet is bedobott, így a Bájkert, a Dunagyöngye és a Hunvár nevek is felkerültek arra a képzeletbeli listára, amelyről végül eldöntötték, hogy mi lesz a magyar főváros neve.

Széchenyi amúgy a városnév megváltozása hevében korábban azzal is érvelt, hogy a Pest kifejezésnek a németben "kártevő" jelentése is van. Ám a 19. században egyre inkább elfogadottá vált a Budapest kifejezés. Ettől függetlenül Budapestnek számos jelzője és megnevezése is akad, amelyekkel gyakran találkozhatunk a külföldieknek szánt brosúrákban is.

Hívják többek között a Termálfürdők városának is a magyar fővárost.

A Vér és kereszt című japán animében azonban megelevenedik Széchenyi egyik elnevezése, amelyet itthon kevesebbszer használunk Budapestre.

Budapest=Istvánváros

A Vér és kereszt című animében Budapestről úgy elmélkedik hősünk, mint a Duna gyöngyéről. Az animében éppen akkor hangzik el ez a mondat, amikor az egyik szereplő a gyönyörűen megrajzolt Keleti pályaudvar előtt áll. A filmben amúgy úgy is szerepel a magyar főváros, mint Istvánváros, utalva első szent királyunk emlékezetére is.

A fiktív térben fontos szerepet tölt be Istvánváros, ugyanis egy találkozási pont ugyanis az emberek és a vámpírok világa között. Nem mellékesen pedig több budapesti helyszínt is gyönyörűen megrajzoltak Japánban, feltűnik például a székesfehérvári Bory-vár is, amely a magyarországi vizionális építészet egyik csúcsteljesítménye.

Korábban a YouTube-ra felkerült egy válogatás is, amelyben mesék, rajzfilmek és animék kapcsán gyűjtötték össze a magyar vonatkozásokat:

(Forrás: Wikipedia)

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa